Syltkakor

Syltkakor 😀 En riktigt klassisk småkaka som är lätt att baka, det moment som är lite knepigt är att fylla hålet på kakorna med sylt. Det gäller att använda en sylt som inte är för vattnig och så brukar jag använda skaftet på en tesked, det funkar bra. Man får heller inte ta för mycket sylt utan det räcker att fylla hålet upp till kanten, annars rinner det över under gräddningen.

SYLTKAKOR (30 st)

 

Recept

200 g smör

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

4 1/2 dl vetemjöl

ca 1 dl fast röd sylt


Gör så här:
Vispa ihop smör, strösocker och vaniljsocker. Tillsätt vetemjöl. Vispa till en smulig deg. Tryck ihop degen. Lägg in i kylen ca 30 min. (eller kortare stund i frysen om man vill skynda på)

Rulla ut 30 bollar. Stora som studsbollar. Lägg dem på bakplåtar. Gör en grop i varje boll med tex. ett finger. Fyll varje grop med sylt upp till kanten. Grädda mitt i ugnen 175° i ca 15 min.

På denna bilden har jag precis fyllt syltkakorna med sylt upp till kanten. Den mängden sylt är lagom för att inte sylten ska rinna över vid gräddningen. Denna kakan kallas ibland för hallongrottor men då ska de så klart fyllas med hallonsylt, jag tycker att det går bra med vilken röd sylt som helst och kallar dem därför för syltkakor 😀

Kakorna har gräddats en kvart och har fått svalna lite på plåten. Ludwig blir först ut att provsmaka, han älskar småkakor

LOADING..