Brownie med kola

God fortsättning på det nya året! Hoppas att ni alla har haft en riktigt fin jul och att nyårsafton blev precis som ni ville. Själva bestämde vi att ta det så lugnt som möjligt på nyår i år, våra två äldsta tjejer firade med sina kompisar och Melwin var på nyårsfest hos min syster och hennes familj. De har en son, Elton 1 år. Han är kul att busa med tycker Melwin så fullt ös blev det för dem två. Hemma åt vi gott och kollade på två filmer. Jag, Fredrik, Fanny, Ludwig och vår gosige lille Oscar. Fyra månader blir Oscar nästa vecka så snart är det dags för smakportioner 😀

Brownie med kola bakade jag i nyårshelgen, alltså godaste godaste godaste!!! Receptet kommer här:

Steg 1, Chokladbotten

175 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

1 dl kakao

0,5 dl ljus sirap

1 msk vaniljsocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

*

Gör så här:

Elvispa ihop smör, strösocker, kakao, sirap och vaniljsocker. Vispa sakta i äggen. Rör ner vetemjöl.

Grädda mitt i ugnen i smord springform Ø ca 24 cm. 175° i ca 30 min. Låt svalna.

*

Steg 2

100 g smör

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

1 dl ljus sirap

Topping: Flingsalt

*

Gör så här:

Koka ihop allt (utom flingsalt) Använd tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsstekpanna. Låt småputtra på medelvärme till 120° Rör ofta!

Saknas termometer – Gör kulprovet = Droppa lite smet i kallt vatten. Går smeten att rulla till en kula är den färdigkokt.

Häll kolan över chokladbotten. Strö på ca 1 tsk flingsalt. Låt kolan stelna i kylen (gärna under natten)

Tag bort kanten på formen. Hjälp ev. till med en kniv runt kanterna.

Servera som en kaka. Eller med en klick vispad grädde. Eller med vaniljglass till. Gotteligottgott!

*

Följ mig gärna i sociala medier – Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Jag gräddar denna brownie i springform och då blir den ju rund så man kan även kallad den för brownietårta. Galet god med kola på toppen 😛 Och flingsalt blir pricken över i:et.

Chokladbotten blir inte lika kladdig som en kladdkaka men eftersom den inte innehåller bakpulver blir den kompakt. Allra bäst blir brownie efter att ha stått i kylen med kolan på toppen i en eller två dagar. Låt den sedan stå framme i rumstemperatur en stund innan servering så kolan mjuknar lite.

Nedan ser ni 2 till supergoda söta tips – Länk till recept under bilderna

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på ryttarkaka

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på havretosca

*

Och så avslutar jag detta inlägget med ett topprecept här från bloggarkivet

KLICKA HÄR så kommer ni till recept på världsgoda kräfttoast

Vid frågor! Lämna en kommentar eller kontakta mig (Madeleine) via mail [email protected]

*

HITTA I BLOGGEN

Fler desserter hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

LOADING..