Rulltårta

Hej denna sena tisdagskväll. Jag brukar pyssla lite med bloggen så här på kvällen när alla har lagt sig. Alla sover inte än men det är tyst i huset. Denna veckan är Tilde ledig. Hennes klass är ute på prao nu men hon gjorde sin praovecka på påsklovet så denna veckan får hon ledigt. På ett lekland i Jönköping var hon tillsammans med några kompisar. Idag bakade vi en rulltårta till eftermiddagsfikat. Tilde, Ludwig och jag. Oscar var ju med också så klart men än så länge bakar han inte så mycket. Smöret var slut här hemma så vi fick baka en kaka utan smör. Rulltårta fick det bli. Den använder man ju inte smör i. Vi brukar fylla rulltårtan med jordgubbssylt eller hallonsylt men det är även gott med äppelmos som fyllning. Receptet kommer här 

Hur många skivor rulltårta det blir beror på hur tjocka skivor ni skär upp

*

Rulltårta

3 ägg

1,5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vatten

Fyllning: 2 dl sylt eller äppelmos

*

Gör så här:

Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten. Rör sist ner vattnet.

Bred ut smeten på bakpappersklädd ugnsplåt (30×40 cm) Grädda mitt i ugnen 250° i 5 min.

Strö lite strösocker på kakan. Stjälp upp den på ett bakpapper med den sockrade sidan nedåt.

Nu är det viktigt att rulltårtan rullas ihop snabbt så att den inte spricker!

Drag av pappret som du gräddade kakan på. Pensla pappret med vatten om det är svårt att få loss det.

Bred på sylt på hela kakan. Rulla ihop och skär i skivor.

*

Nedan ser ni bilder från när vi bakade och smakade på rulltårtan

Oscar undersöker bunken innan vi sätter igång att baka. Han har även fått tag på Melwins gympapåse, den hade ett läskigt snöre så vi fick lägga undan den så han inte skulle trassla in sig i snöret. Tre ägg ligger på bordet, dem använde vi i kakan

Här har vi vispat ägg och strösocker fluffigt. Vetemjölet har blandats med bakpulver. Allt blandas ihop och sist rör vi ner 1 msk vatten.

Smeten är utbredd på en pappersklädd djup ugnsplåt

Rulltårtan har gräddats, fyllts med jordgubbssylt och rullats ihop. Nu får den ligga en stund i kylen så att den går lätt att skiva

Och så skär vi upp den. Man skär rulltårtan i precis så tjocka skivor man själv önskar

Rulltårta går jättebra att frysa in. Lägg lite smörpapper mellan skivorna så att de inte fastnar i varandra

Denna gången skulle vi inte frysa in vår rulltårta utan vi fyllde ett fat och ställde fram det på bordet lagom till eftermiddagskaffet. Eller eftermiddagssaften till barnen. Vill ni baka rulltårta med kakao istället hittar ni mitt recept på drömrulltårta HÄR

Stor familj så en rulltårta går snabbt åt. Mycket saftig och god blev den 😀

Oscar var också sugen på att få smaka men än så länge serveras inga sötsaker till honom så han fick en tallrik gröt istället.

För fler recept! Följ mig på Facebook HÄR  och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

*

HITTA I BLOGGEN

Fler mjuka kakor hittar du HÄR

Alla söta recept hittar du HÄR

Alla brödrecept hittar du HÄR

Alla matrecept hittar du HÄR

*

STARTSIDA

LOADING..