ANNONS

Tekakor med morötter

/

Grötbröd med morot i degen. Det är gott!

Idag ska ni få ett mycket bra recept på saftiga och goda tekakor med morötter i.

Att baka bröd med gröt i tar lite extra tid eftersom gröten ska svalna till fingervarmt.

Men rör man då och då i gröten medan den svalnar så kan man skynda på det momentet lite och just när man bakar morotsbröd så kan man ju passa på att riva morötter under tiden.

TEKAKOR MED MORÖTTER (24 st)

Följ länken för fler recept på bröd – BRÖDRECEPT

Recept

  • 6 dl vatten
  • 3 dl havregryn
  • 50 g jäst
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 2 finrivna morötter (ca 3 dl)
  • ca 12 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Koka i några minuter ihop vatten och havregryn till en gröt. Låt svalna till fingervarmt (37°)
  2. Lös upp jästen med lite gröt. Tillsätt resten av gröten, smör delat i bitar och övriga ingredienser.
  3. Arbeta degen i maskin i 5 min. Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Arbeta ut 24 bullar. Platta ut dem till tekakor. Nagga. Strö på lite vetemjöl.
  5. Låt jäsa på två ugnsplåtar under bakduk i 30 min.
  6. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 10 min.

Ett bra recept på tekakor med morot i degen

På denna bilden ser ni gröten som har kokat ihop i några minuter.

Den håller nu på att svalna till 37°

Under tiden gröten svalnar så passar jag på att riva morötter fint på rivjärnet.

Jästen har lösts upp i lite 37° gröt och jag håller på att blanda i övriga ingredienser.

Här har jag arbetat ut 24 st bullar och sedan plattat till dem så att de blir formade som tekakor.

Vill man ha alla tekakor precis lika stora så kan man väga degen och dela den på 24 så får man fram vad varje tekaka ska väga.

Men ögonmått duger lika bra tycker jag.

Här har tekakorna gräddats klart.

Innan sista jäsningen så hjälpte Ludwig mig att pudra lite mjöl över bröden. Det gör att det ser hembakat och extra fint ut.

I kylskåpet hade vi en burk med skagenröra, inte hemgjord utan från mataffären.

Skinka, ost och några cocktailtomater. Det blev en riktig lyxmacka!

Följ mig gärna på FACEBOOK

Följ mig gärna på INSTAGRAM

1
1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00