Vaniljbullar

VANILJBULLAR (48 st) – Fredriks favoritbullar

Baka även PHILADELPHIABULLAR I LÅNGPANNA

Recept

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 14-15 dl vetemjöl

Fyllning : 200 g rumsvarmt smör, 1,5 dl strösocker och 0,5 dl vaniljsocker.

Topping : Ägg och pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smör. Häll på mjölk. Värm till fingervarmt (37°)
  2. Rör ut jästen med lite av blandningen. Tillsätt resten av blandningen, salt, strösocker och kardemumma. Arbeta in vetemjöl.
  3. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  4. Knåda degen lätt och dela i två delar. Kavla varje del till en stor rektangel (ca 0,5 cm)
  5. Blanda ihop allt till fyllningen. Bred ut jämt fördelat på de två rektanglarna. Rulla ihop degen. Skär varje rulle i 24 bitar.
  6. Lägg bitarna på ugnsplåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  7. Pensla med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 250° i 5-7 min.

Hitta utan bilder – Lista med vetebröd & bullekakor

0
24

Frysa paprika

Hej! Paprika går bra att frysa. Jag brukar köpa mycket paprika när den finns att hitta till bra pris. Nu i september kan man hitta paprika för drygt 20 kr/kg i många affärer. När inte paprika är i säsong så kan den kosta upp emot 70 kr/kg.

Innan jag fryser paprika tar jag bort kärnhuset. Sedan skär jag den i strimlor. Paprikastrimlorna fryser jag in råa i fryspåsar, bäst blir det om man trycker till strimlorna lite på utsidan av påsen så att det blir ganska platta paket. Då blir det lättast att bryta isär paprikan när man ska använda den.

Innan påsen tillsluts trycker jag ut all luft så det inte bildas så mycket is. Fryst paprika går bra att använda i grytor, soppor och gratänger.

Gör man inte detta för ekonomisk vinning så kan man ju göra det för att spara tid. Det är väldigt smidigt att ha färdigstrimlad paprika i frysen. Ett moment mindre vid matlagningen och större chans att det slinker ner lite nyttig paprika i grytorna 😀

0
17

Lax med salladsostsås

Hej vänner ♥ Idag är det dags för ett nytt laxrecept och hoppa in här på bloggen. Riktigt smidig och verkligen supergod maträtt med lax är det här. Ni måste testa!

Såsen lyfter hela rätten så den är ett absolut måste. I såsen har jag smält ner vit salladsost eller vitost som man också kan kalla den (vilken ost jag har använt ser ni i detta receptet)

LAX MED SALLADSOSTSÅS (4 port)

Denna gången åt vi laxen med denna potatisen

Sås

  • 4 dl creme fraiche (34%)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g vit salladsost (länk ovan)
  • Salt och vitpeppar
  • 1 tsk flytande honung

Lax : 4 portionsbitar laxfilé (125 g/st) Salt, vitpeppar och citronpeppar

Gör så här

  1. Lax : Krydda lax med salt, vitpeppar och citronpeppar. Tillaga mitt i ugnen 200° i 12-14 min. Kolla att laxen är klar. Tjockaste delen på laxen ska vara 52°
  2. Sås : Värm creme fraiche, pressa ner vitlök och lägg i smulad salladsost. Vispa runt så osten smälter.
  3. Låt såsen sjuda medan laxen blir klar. Smaka av med salt, vitpeppar och honung. Servering : Ris eller potatis, lax, sås och sallad

 Hitta snabbt utan bilder – Lista med fisk och skaldjur

På denna bilden har såsen småputtrat en stund och salladsosten har smält ner ordentligt.

Till laxen åt vi ugsbakad potatis med timjan. Skalet på potatisen var tunt så det fick vara kvar.

En enkel sallad som var kvar sedan fredagens tacos fick bli tillbehör. Enkel middag som känns lyxig.

0
13