Källarfranska

Kallarfranska 1

Källarfranska kan man ju baka på lite olika sätt. Idag tänkte jag ge er ett enkelt recept på en av de smidigaste varianterna, denna sortens källarfranska behöver endast jäsa i 40 min, perfekt att baka en helgmorgon till exempel. Hela familjen kan ju hjälpa till. Någon arbetar ihop degen, någon dukar och plockar fram osten som bara blir godare av att få stå i rumstemperatur en stund. Och någon bakar ut källarfranskorna och skjutsar in dem i den heta ugnen.
Eller bakar man källarfranskorna när som helst, när man har tid, och låter dem svalna och sedan packar dem i fryspåsar. Frysta källarfranskor blir godast att tina upp i rumstemperatur tycker jag.
Receptet på 16 st källarfranska kommer här:

Kallarfranska 1 5b9ea121598f8

Recept
5 dl vatten
50 g jäst
1 msk strösocker
1,5 tsk salt
3 msk matolja
13-14 dl vetemjöl
*
Gör så här:
Värm vattnet till fingervarmt = 37° Rör ut jästen med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna. (mängden vetemjöl är lagom när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter)
*
Arbeta degen i 5 minuter. Jäs under bakduk i 10 min
*
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma till en ca 50 cm lång längd. Skär i 16 bitar, formen på bitarna kan gärna variera. Pudra lite mjöl på ovansidan av frallorna. Låt jäsa under bakduk på ugnsplåtar i 30 min
*
Grädda mitt i ugnen 250° i ca 10 min. Låt svalna på galler under bakduk

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..