Potatismos

Bilden visar även ugnsbakad falukorv – RECEPT HÄR

Potatismos

  • 1 kg mjölig potatis (tex King Edward)
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • Salt och vitpeppar
  • Ev. muskotnöt

Gör så här

  1. Skala och dela potatis i stora bitar (kortare koktid med delad potatis) Koka potatisen mjuk.
  2. Häll av kokvattnet. Tryck ner smöret i den varma potatisen. Låt smälta.
  3. Värm upp mjölk och vispgrädde i en kastrull. Rör mycket. Slå den heta blandningen över potatisen. Elvispa ihop moset (vispa inte för mycket, då kan moset bli klistrigt)
  4. Smaka av med salt (ca 2 tsk) vitpeppar (ca 0,5 tsk) och fint riven muskotnöt (ca 1 krm)

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

0
20

Tzatziki

BÄSTA RECEPTET PÅ TZATZIKI – Gott till grillat 😛

Även DENNA och DENNA maträtten passar till tzatziki

Recept

  • ½ stor gurka
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grekisk yoghurt (tex.10%)
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1-2 vitlöksklyftor

Gör så här

  1. Dela den halva gurkan på längden. Gröp bort den vattniga mitten och släng den.
  2. Riv den fasta delen grovt på rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag. Strö över salt. Låt vattna ur (ca 1 timme)
  3. Rör ihop yoghurt, olivolja och svartpeppar. Pressa ner valfri mängd vitlök. Krama ur sista vätskan ur gurkan. Blanda ner gurkan i röran. 
  4. Låt tzatziki stå i kylen minst 1 timme eller längre, gärna över natten. Testa även Tildes tzatziki med creme fraiche – RECEPT HÄR

Hitta utan bilder – Lista med stuvning, såser och röror

0
17

Havrebullar

Hej med ett brödtips ♥ Har ni barn som gillar att baka eller känner ni någon som nyss flyttat hemifrån och vill baka eget bröd för att spara pengar? Då är det här ett bra nybörjarbröd.

Vanliga ingredienser som ofta finns hemma och inte det minsta krångligt att baka. Blir inte bullarna perfekt runda spelar inte det någon roll, gott blir det ändå. Så här bakar ni dem:

SAFTIGA OCH GODA HAVREBULLAR (16 st)

Baka även goda BRÖDKAKOR MED GROVT MJÖL

Recept

  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 3 msk matolja
  • 1 msk sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 3 dl havregryn
  • ca 10 dl vetemjöl

Topping : Havregryn

Gör så här

  1. Värm vatten till fingervarmt (37°) Lös upp jästen med lite av vattnet. Arbeta in resten av vattnet och övriga ingredienser.
  2. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Rulla ut 16 bullar och lägg dem på ugnsplåt. 
  4. Pensla bullarna med vatten. Strö på havregryn. Jäs under bakduk i 30 min. 
  5. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 12 min

Hitta snabbt utan bilder – Lista med frallor

0
15