Morotsbröd i långpanna

MOROTSBRÖD I LÅNGPANNA

Baka även LÅNGPANNEBRÖD MED KRUSKAKLI

Recept

  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 dl havregryn
  • 50 g jäst
  • 4 dl finrivna morötter
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 12-13 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Koka i ca 5 min ihop vatten, rapsolja och havregryn till en gröt. Låt svalna till fingervarmt (37°)
  2. Rör ut jästen med lite av blandningen. Arbeta in övriga ingredienser. När degen vid bearbetning släpper bunkens kanter är mjölmängden lagom. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  3. Tryck med mjölad hand ut degen i långpanna 30×40 cm. (använd ev. bakplåtspapper)
  4. Skär brödet i valfritt antal rutor. Låt jäsa under bakduk i 20 min. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min.

Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor och en Lista med soppor, potatis & grönsaker

På denna bilden ser ni gröt som har kokat ihop och sedan svalnat till 37° Rör man lite då och då i gröten medan den svalnar så sjunker temperaturen snabbare. Att ställa ner kastrullen i en bunke med kallt vatten skyndar också på, det viktiga är inte hur gröten svalnar, baraattden svalnar.

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

Här har jästen lösts upp i lite gröt, resten av gröten, salt, socker och de finrivna morötterna har fått komma ner i bunken. Nu är det dags att arbeta in vetemjölet. Sedan ska degen få sin första jäsning.

Degen har jäst en första gång i bunken, en andra gång på plåten och är nu gräddat och klart. Vi har provsmakat några rutor. Väldigt luftigt och fint morotsbröd blev det.

Morötter brukar under denna tiden av året bara kosta några kronor per kilo så passa på att att baka bröd med morot i nu när det är så bra pris. Brödet går bra att frysa efter att det svalnat. Låt sedan tina i rumstemperatur för bäst resultat.

0
15

Baconlindad köttfärslimpa

BACONLINDAD KÖTTFÄRSLIMPA (ca 6 port)

Följ länken för fler köttfärsrecept – 30 recept med köttfärs

Recept

  • 1 ägg
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 msk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl mixad gul lök
  • 2 msk potatismjöl
  • 800 g köttfärs
  • 2 paket bacon

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser utom köttfärs och bacon. Låt svälla i 10 min. Arbeta sedan in färsen.
  2. Lägg ut bacon och följ beskrivningen på bilden.
  3. Tillaga i smord ugnsform. Mitt i ugnen 225° i 10 min. Sänk sedan värmen till 175° Låt köttfärslimpan bli helt klar (ca 40 min) Servera köttfärslimpan med tex. kokt potatis, broccoli ochgräddsås (blanda ev. ner fräst svamp i såsen)

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

0
10

Köttbullar i champinjonsås

KÖTTBULLAR I CHAMPINJONSÅS (ca 5 port)

Traktörpanna går att ersätta med en gryta med lock.

Gör även en god KÅLPUDDING I STEKPANNA


Köttbullar

  • 1 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk mixad gul lök
  • 1 msk potatismjöl
  • 600 g köttfärs
  • Champinjoner (valfri mängd)

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser utom köttfärs och champinjoner. Låt svälla i 10 min. Arbeta sedan in köttfärsen. Rulla ut köttbullar. 
  2. Stek köttbullarna i stekpanna tills fin färg runt om. Lägg över köttbullarna i en traktörpanna eller gryta. Lägg på lock. Låt köttbullarna bli klara på svag värme.
  3. Skiva och smörstek champinjoner. Lägg champinjonerna i traktörpannan på köttbullarna.

*************************************************************

Sås

  • 2 dl vatten
  • 1 buljongtärning (kött eller höns)
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • Soya (efter tycke)
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Koka upp vatten i stekpannan som du använde till stekning. Lös upp buljongtärningen i vattnet.
  2. Häll på övriga ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Gör ev såsen tjockare med maizena redning.
  3. Häll såsen över köttbullarna och champinjonerna (Sila den först om såsen innehåller klumpar) Låt småputtra några minuter. Servera köttbullar och sås med tex. kokt potatis och broccoli

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

0
16