ANNONS

Morotsbröd i långpanna

/

MOROTSBRÖD I LÅNGPANNA

Vill ni ha fler brödrecept – KLICKA HÄR

Recept

  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 dl havregryn
  • 50 g jäst
  • 4 dl finrivna morötter
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 12-13 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Koka i ca 5 min ihop vatten, rapsolja och havregryn till en gröt. Låt svalna till fingervarmt (37°)
  2. Rör ut jästen med lite av blandningen. Arbeta in övriga ingredienser. När degen vid bearbetning släpper bunkens kanter är mjölmängden lagom. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  3. Tryck med mjölad hand ut degen i långpanna 30×40 cm. (använd ev. bakplåtspapper)
  4. Skär brödet i valfritt antal rutor. Låt jäsa under bakduk i 20 min. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min

På denna bilden ser ni gröt som har kokat ihop och sedan svalnat till 37°

Rör man lite då och då i gröten medan den svalnar så sjunker temperaturen snabbare.

Att ställa ner kastrullen i en bunke med kallt vatten skyndar också på, det viktiga är inte hur gröten svalnar, bara att den svalnar.

Här har jästen lösts upp i lite gröt, resten av gröten, salt, socker och de finrivna morötterna har fått komma ner i bunken.

Nu är det dags att arbeta in vetemjölet.

Sedan ska degen få sin första jäsning.

Degen har jäst en första gång i bunken, en andra gång på plåten och är nu gräddat och klart. Vi har provsmakat några rutor.

Väldigt luftigt och fint morotsbröd blev det.

Morötter brukar under denna tiden av året bara kosta några kronor per kilo så passa på att att baka bröd med morot i nu när det är så bra pris. Brödet går bra att frysa efter att det svalnat. Låt sedan tina i rumstemperatur för bäst resultat.

Följ mig gärna på FACEBOOK

Följ mig gärna på INSTAGRAM

0
4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00