Kardemummakaka

Hej vänner ♥ När man är sugen på kardemummakaka så får man helt enkelt baka det, så det gjorde vi idag 😛 Den här kardemummakakan är så lättbakad så även om jag är trött idag efter en spännande natt med bebis, så var bakandet inte särskilt ansträngande.

Och det är ju så värt det när doften från kardemumma sprider sig i köket. Och när man får provsmaka! Mmmmm… Det är ett enkelt recept med ingredienser som ofta finns hemma och det kommer här:

KARDEMUMMAKAKA

Tips! Filmjölk gå att byta ut mot naturell yoghurt

Här hittar ni fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

Recept

  • 125 g smör
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl filmjölk
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Topping : Kanel och pärlsocker

Gör så här

  1. Smält smör.
  2. Stöt kardemumma grovt med tex. mortel.
  3. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner smör, kardemumma och filmjölk i äggsmeten.
  4. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten.
  5. Fördela ut den tjocka smeten i smord springform Ø ca 24 cm. Strö på kanel och pärlsocker.
  6. Grädda mitt i ugnen 175° i ca 45 min. Kolla med provsticka att kardemummakakan är genomgräddad. Låt svalna i formen.

En mycket lättbakad kardemummakaka

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor och en Lista med vetebröd & bullekakor

På denna bilden har jag fördelat ut den tjocka smeten i en smord springform. I botten av formen klämde jag fast ett bakplåtspapper. Över smeten har jag pudrat på kanel och strött på pärlsocker. Mängd efter tycke.

Kardemummakakan är genomgräddad och klar för provsmakning. Det doftar kardemumma i hela köket.

Mycket saftig och god kaka som påminner om kardemummabullar men som är mycket enklare att baka. Här slipper man ju jäsningen. Hoppas att ni blir sugna på att testa.

0
17

Morotsbröd i långpanna

MOROTSBRÖD I LÅNGPANNA

Baka även LÅNGPANNEBRÖD MED KRUSKAKLI

Recept

  • 6 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 3 dl havregryn
  • 50 g jäst
  • 4 dl finrivna morötter
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 12-13 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Koka i ca 5 min ihop vatten, rapsolja och havregryn till en gröt. Låt svalna till fingervarmt (37°)
  2. Rör ut jästen med lite av blandningen. Arbeta in övriga ingredienser. När degen vid bearbetning släpper bunkens kanter är mjölmängden lagom. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  3. Tryck med mjölad hand ut degen i långpanna 30×40 cm. (använd ev. bakplåtspapper)
  4. Skär brödet i valfritt antal rutor. Låt jäsa under bakduk i 20 min. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min.

Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor och en Lista med soppor, potatis & grönsaker

På denna bilden ser ni gröt som har kokat ihop och sedan svalnat till 37° Rör man lite då och då i gröten medan den svalnar så sjunker temperaturen snabbare. Att ställa ner kastrullen i en bunke med kallt vatten skyndar också på, det viktiga är inte hur gröten svalnar, baraattden svalnar.

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

Här har jästen lösts upp i lite gröt, resten av gröten, salt, socker och de finrivna morötterna har fått komma ner i bunken. Nu är det dags att arbeta in vetemjölet. Sedan ska degen få sin första jäsning.

Degen har jäst en första gång i bunken, en andra gång på plåten och är nu gräddat och klart. Vi har provsmakat några rutor. Väldigt luftigt och fint morotsbröd blev det.

Morötter brukar under denna tiden av året bara kosta några kronor per kilo så passa på att att baka bröd med morot i nu när det är så bra pris. Brödet går bra att frysa efter att det svalnat. Låt sedan tina i rumstemperatur för bäst resultat.

0
15

Baconlindad köttfärslimpa

BACONLINDAD KÖTTFÄRSLIMPA (ca 6 port)

Följ länken för fler köttfärsrecept – 30 recept med köttfärs

Recept

  • 1 ägg
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 msk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl mixad gul lök
  • 2 msk potatismjöl
  • 800 g köttfärs
  • 2 paket bacon

Gör så här

  1. Rör ihop alla ingredienser utom köttfärs och bacon. Låt svälla i 10 min. Arbeta sedan in färsen.
  2. Lägg ut bacon och följ beskrivningen på bilden.
  3. Tillaga i smord ugnsform. Mitt i ugnen 225° i 10 min. Sänk sedan värmen till 175° Låt köttfärslimpan bli helt klar (ca 40 min) Servera köttfärslimpan med tex. kokt potatis, broccoli ochgräddsås (blanda ev. ner fräst svamp i såsen)

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

0
10