ANNONS

Fyriskaka

/

I helgen har vi haft gäster och då passade jag på att baka en (eller två blev det) äppelkaka som jag tror att alla som gillar äpplen tycker om. Den heter fyriskaka och är en saftig sockerkaka med äpplen i. Receptet har jag sparat sedan jag allra första gången bakade denna äppelkakan i köket på gymnasiet för många år sedan. Lika omtyckt och god idag som den var då. Jag minns att alla i klassen tyckte om denna äppelkakan och ville skriva upp receptet för att ta med sig hem. Och här lämnar jag nu receptet vidare till er…

FYRISKAKA

Recept

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk grädde

Fyllning: 3 äpple, 2-3 msk strösocker och 1-2 tsk kanel

.
Gör så här:
Elvispa ihop rumsvarmt smör och strösocker. Vispa sakta ner ett ägg i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten tillsammans med grädde.
.
Bred ut smeten i smord och bröad springform Ø ca 24 cm. Skala och klyfta äpplen. Blanda med strösocker och kanel. Tryck ner klyftorna i smeten. Grädda mitt i ugnen 175° i 35-40 min. 
.
Servera fyriskaka med tex. vaniljvisp

3 äpplen är lagom att använda till fyriskaka (använd gärna svenska äpplen) Nedan ser ni de två äppelkakorna som är färdiggräddade. Det doftar kanel i hela köket.

När äppelkakan har svalnat lite är det fint att pudra på florsocker på toppen. Servera fyriskakan ljummen med tex. vaniljvisp

Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

0
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00