Äppelbröd

GotteliGottGott! Åh så gott det här brödet med äpple blev. 2 stora äppelbröd bakade jag på detta receptet. Jag behöll äppelskalet kvar, jag skalade alltså inte äpplena innan jag hackade dem.

Det är trevligt när äppelbitarna syns tydligt i brödet tycker jag. Det är ett lättbakat och enkelt äppelbröd som jag kommer att baka många fler gånger. Hoppas att ni blir sugna på att testa. Bild på vetemjöl fullkorn finns HÄR

ÄPPELBRÖD (2 st stora bröd)

Här finns fler äppelrecept – 23 RECEPT MED ÄPPLE

Recept

 • 2 äpplen
 • 5 dl vatten
 • 0,5 dl rapsolja
 • 25 g jäst
 • 1 tsk salt
 • 1 msk strösocker
 • 4 dl vetemjöl fullkorn
 • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

 1. Hacka äpple i småbitar (behåll skalet på)
 2. Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i lite av blandningen. Arbeta in resten av blandningen, äppelbitar och övriga ingredienser.
 3. Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min.
 4. Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Forma till 2 runda limpor.
 5. Låt jäsa på bakplåt under bakduk i 30 min.
 6. Värm ugnen till 250° Sätt in brödet långt ner i ugnen. Sänk värmen till 200° Grädda i 35-40 min. Låt äppelbrödet svalna på galler utan bakduk. Då blir ytan hårdseg och mycket god.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med äppelrecept och en Lista med långpannebröd och limpor 

Och en Lista med övriga bröd

Här har jag kärnat ur och hackat 2 äpple i småbitar. Skalet får vara kvar.

På denna bilden ser ni rakt ner i bunken där äpple ligger i degvätskan. Nu ska de båda mjölsorterna arbetas in, när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter så är mjölmängden lagom.

Nu har äppelbröden jäst klart. Små äpplebitar syns i degen.

Äppelbröden är nu gräddade och klara. De får svalna på ett galler utan bakduk så att de behåller sin hårdsega skorpa. Lycka till alla ni som testar att baka detta brödreceptet 😀 KRAM

0
19

Brytbröd

Hej ♥ Det här är ett mycket gott brytbröd kan jag lova. För att få bullarna jämnstora så vägde jag degen efter jäsning, den vägde 1445 g, den summan delade jag med antalet bullar vilket i detta receptet var 17 st. 1445 g delat med 17 blir 85 g. Mina bullar skulle då väga 85 g för att bli så jämna som möjligt.

Det låter kanske krångligt att väga bullarna men med miniräknare är det lätt. Jag använde en hushållsvåg för att väga degen. Efter varje bulle som jag vägt lade jag ut dem på plåten. Sedan vägde jag nästa och fortsatte så tills det var klart. Man kan ju självklart använda ögonmått istället om man vill.

Istället för bakplåtspapper så smorde jag ugnsplåten med smör för att få en lite hårdare yta under brödet. Det blev väldigt lyckat. Efter gräddning strödde jag på lite mjöl på brödet för att jag tycker att det ser hembakat och trevligt ut.

BRYTBRÖD (1 st)

Baka även ett BRYTBRÖD MED OSTSMAK

Recept

 • 50 g jäst
 • 5,5 dl kallt vatten
 • 50 g rumsvarmt smör
 • 1 msk strösocker
 • 2 tsk salt
 • 12-13 dl vetemjöl fullkorn

Gör så här

 1. Lös upp jästen med lite kallt vatten.
 2. Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser.
 3. Arbeta degen med maskin i 8 min. Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min
 4. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela i 17 delar. Rulla ut 17 st bullar. Lägg en bulle i mitten av en smord ugnsplåt.
 5. Lägg 5 st bullar tätt runt om. Lägg 11 bullar tätt som en ring runt om (se bild) 
 6. Låt jäsa under bakduk i 30 min. 
 7. Pensla med vatten. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 20 min.På bilden nedan visar Ludwig vilket mjöl som vi bakat med.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med övriga bröd och en Lista med frallor

0
26

Tonfisk i currysås

Hej kompisar ♥ Tonfisk i currysås tillsammans med jasminris, alltså det är något av det smidigaste och godaste jag vet.

Slickar tallriken gör man, eller i alla fall jag, för att få upp det allra sista av såsen. Det här är en maträtt som jag lärt mina tonårstjejer att laga för det är verkligen perfekt som studentmat (när den tiden kommer) Billigt ochgott och lätt att göra till många när man vill bjuda kompisar. Kan inte bli bättre.

TONFISK I CURRYSÅS (ca 5 port)

Vill ni ha fler matrecept – KLICKA HÄR

Recept

 • 1 röd paprika
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk curry
 • 1 dl vatten
 • 1 hönsbuljongtärning
 • 2 dl vispgrädde
 • 2 dl creme fraiche
 • 2 burkar tonfisk i vatten
 • Salt och vitpeppar

Gör så här

 1. Tärna paprika smått. Fräs paprikan något mjuk i en klick smör. Pressa ner vitlök. Rör ner curry. Häll på vatten. Hetta upp och låt buljongtärningen smälta i vattnet. Rör ner grädde och creme fraiche.
 2. Häll av vattnet från tonfisken. Blanda ner tonfisken i currysåsen. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt småputtra medan risen kokar klart. Servering : Jasminris, tonfisk i currysås och tex. broccoli.

Detta är ett av mina mest populära recept

Hitta snabbt utan bilder – Lista med fisk och skaldjur

Här har currysåsen blandad med tonfisk fått stå och småputtra en stund. Riset har kokat klart och det är dags att äta.

Till maten serverade jag DETTA BRÖDET men denna gången bytte jag ut ungefär hälften av vetemjölet mot rågsikt.

5
37