Äppelbröd
GotteliGottGott! Åh så gott det här brödet med äpple blev. 2 stora äppelbröd bakade jag på detta receptet. Jag behöll äppelskalet kvar, jag skalade alltså inte äpplena innan jag hackade dem.
Det är trevligt när äppelbitarna syns tydligt i brödet tycker jag. Det är ett lättbakat och enkelt äppelbröd som jag kommer att baka många fler gånger. Hoppas att ni blir sugna på att testa. Bild på vetemjöl fullkorn finns HÄR
ÄPPELBRÖD (2 st stora bröd)
Här finns fler äppelrecept – 23 RECEPT MED ÄPPLE
Recept
- 2 äpplen
- 5 dl vatten
- 0,5 dl rapsolja
- 25 g jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk strösocker
- 4 dl vetemjöl fullkorn
- 8-9 dl vetemjöl
Gör så här
- Hacka äpple i småbitar (behåll skalet på)
- Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i lite av blandningen. Arbeta in resten av blandningen, äppelbitar och övriga ingredienser.
- Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min.
- Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Forma till 2 runda limpor.
- Låt jäsa på bakplåt under bakduk i 30 min.
- Värm ugnen till 250° Sätt in brödet långt ner i ugnen. Sänk värmen till 200° Grädda i 35-40 min. Låt äppelbrödet svalna på galler utan bakduk. Då blir ytan hårdseg och mycket god.
Hitta snabbt utan bilder – Lista med äppelrecept och en Lista med långpannebröd och limpor
Och en Lista med övriga bröd
Här har jag kärnat ur och hackat 2 äpple i småbitar. Skalet får vara kvar.
På denna bilden ser ni rakt ner i bunken där äpple ligger i degvätskan. Nu ska de båda mjölsorterna arbetas in, när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter så är mjölmängden lagom.
Nu har äppelbröden jäst klart. Små äpplebitar syns i degen.
Äppelbröden är nu gräddade och klara. De får svalna på ett galler utan bakduk så att de behåller sin hårdsega skorpa. Lycka till alla ni som testar att baka detta brödreceptet 😀 KRAM