Brytbröd

Det här är ett riktigt gott brytbröd kan jag lova. Receptet hittade jag på baksidan av ett mjölpaket. Jag minskade ner receptet med några deciliter mjöl och tillsatte lite socker för att få degen att jäsa bättre. (Receptet har jag skrivit efter hur jag bakade brödet)

För att få bullarna så jämnstora som möjligt så vägde jag degen efter jäsning, den vägde 1445 g, den summan delade jag med antalet bullar vilket i detta receptet var 17 st. 1445 g delat med 17 blir 85 g. Mina bullar skulle då väga 85 g för att bli så jämna som möjligt. Det låter kanske krångligt men med miniräknare är det lätt som en plätt. Jag använde en vanlig hushållsvåg för att väga degen. Efter varje bulle som jag vägt lade jag ut dem på plåten efter beskrivningen i receptet. Sedan vägde jag nästa och fortsatte så tills det var klart. Man kan ju självklart använda ögonmått istället om man inte vill vara så petnoga.

Istället för bakplåtspapper så smorde jag ugnsplåten med smör för att få en lite hårdare yta under brödet. Det blev väldigt lyckat. Efter gräddning strödde jag på lite mjöl på brödet för att jag tycker att det ser hembakat och extra trevligt ut.

BRYTBRÖD (1 st)

TIPS! Baka även ett BRYTBRÖD MED OSTSMAK

.

Recept

 • 50 g jäst
 • 5,5 dl kallt vatten
 • 50 g rumsvarmt smör
 • 1 msk strösocker
 • 2 tsk salt
 • 12-13 dl vetemjöl fullkorn

.

Gör så här:
 1. Lös upp jästen med lite kallt vatten.
 2. Tillsätt resten av vattnet och övriga ingredienser.
 3. Arbeta degen med maskin i 8 min. Låt jäsa i bunken under bakduk i 30 min
 4. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela i 17 delar. Rulla ut 17 st bullar. Lägg en bulle i mitten av en smord ugnsplåt.
 5. Lägg 5 st bullar tätt runt om. Lägg 11 bullar tätt som en ring runt om (se bild) 
 6. Låt jäsa under bakduk i 30 min. 
 7. Pensla med vatten. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 20 min
.
På bilden nedan visar Ludwig vilket mjöl som vi bakat med.

Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..