Färskaka

FÄRSKAKA (5-6 bitar)

Laga även en STORBIFF MED VITLÖK

Recept

  • 1 ägg
  • 1 dl havregryn
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 msk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk mixad gul lök
  • 2 msk potatismöl
  • 600 g blandfärs

Topping : Skivad tomat och riven ost

Gör så här

  1. Rör ihop allt utom blandfärs. Låt svälla i 10 min. Blanda ihop med färsen.
  2. Tryck ut i en smord ugnsform ca 20×15 cm. Ställ in mitt i ugnen 200° i 20 min.Efter 20 min – Tag ut formen – Höj ugnen till 225°
  3. Täck färskakan med valfri mängd skivad tomat och riven ost. Tillaga klart i ugnen 225° i ca 20 min. Servera med tex. grönsaker, kokt potatis och gräddsås eller potatismos (hemlagat eller pulvermos)

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

Denna gången toppade jag färskakan med tomatskivor som jag hade i frysen. När jag fryser in skivad tomat så styckfryser jag skivorna några timmar på ett bakplåtspapper sedan packar jag dem i påsar. Perfekt att använda frusen tomat till färskaka och gratänger.

Här har jag tryckt ut köttfärsen i smord ugnsform och toppat med tomatskivor (frysta och färska går lika bra) och riven ost. Mängd efter tycke.

Färskaka är supersmidigt och supergott (!!!)

Denna gången åt vi potatismos, babyspenat och paprika till köttfärskakan och över moset toppade vi med lite frusen persilja. Sås tycker jag inte behövs när man serverar med mos.

0
11

Morotskaka

Hej vänner ♥ Nu ska ni få mitt allra bästa recept på saftig morotskaka som gräddas i springform.

Hoppas att ni gillar morotskaka lika mycket som jag gör och att ni blir sugna på att testa detta receptet. Många recept på morotskaka innehåller både bikarbonat och bakpulver. Jag använder bara bakpulver, det går precis lika bra.

SAFTIG MOROTSKAKA

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

Recept

  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 tsk mald kardemumma
  • 4 dl finrivna morötter
  • 1,5 dl rapsolja

Frosting : 100 g färskost, 50 g smör, 3 dl florsocker och 2 tsk vaniljsocker

Topping : Riven kokos

Gör så här

  1. Vispa ägg och strösocker fluffigt.
  2. Rör ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och kardemumma. Blanda ner i smeten.
  3. Rör ner morötter och rapsolja.
  4. Häll smeten i smord springform Ø ca 24 cm. Grädda långt ner i ugnen 150° i ca 1 timme
  5. Låt morotskakan svalna. Elvispa ihop alla ingredienser till frostingen. Bred ut på kakan. Strö på kokos.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Smeten ligger nu i en smord springform. Den är redo för att gräddas i ungefär en timme långt ner i ugnen på låg värme (150°) Kolla sedan med provsticka att morotskakan är helt klar.

Här har morotskakan gräddats färdigt och ska svalna i formen innan den toppas med frosting och kokos.

Frosting vispas enkelt ihop med elvisp. Låt gärna smöret bli rumsvarmt innan så går det extra snabbt.

Över frostingen brukar jag strö på kokos. Det är fint och gott tycker jag men så klart gör man som man vill, det går bra utan kokos också. Allra godast är morotskakan kylskåpskall. Helt fantastisk är den, det lovar jag!

3
64

Havrekakor med vit choklad

HAVREKAKOR MED VIT CHOKLAD (ca 40 st)

Följ länken för fler småkakor – 40 recept på småkakor

Recept

  • 100 g vit choklad
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl havregryn

Gör så här

  1. Hacka vit choklad.
  2. Elvispa ihop smör och strösocker. Vispa sakta ner ägget.
  3. Arbeta in den vita chokladen och övriga ingredienser. Rulla ut bollar (stora som studsbollar) Lägg dem glest på ugnsplåtar.
  4. Grädda mitt i ugnen 175° i ca 15 min.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med småkakor

Supergoda kakor med vit choklad. Hoppas att ni blir sugna på att baka denna lättbakade småkakan ♥

0
21