Biff med potatisgratäng och champinjonsås
Börja med potatisgratäng – 4-5 port
Ingredienser: 1 kg skalad och skivad potatis, 2 vitlöksklyftor, 3 dl vispgrädde, 2 dl mjölk, Salt och vitpeppar
Tillagning: Lägg potatisskivor (ca 1 cm) i ugnsform. Pressa över vitlök. Salta rikligt (minst 1 msk) Peppra efter tycke. Blanda runt. Häll på vispgrädde och mjölk. Tillaga mitt i ugnen 225° i ca 30 min.
Biffar
- 1 ägg
- ½ mixad gul lök
- 1,5 dl havregryn
- 1 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- knappt 1 msk salt
- 0,5 tsk vitpeppar
- 1 kg blandfärs
Gör så här
Rör ihop allt utom blandfärs. Låt svälla i 10 min. Arbeta in färsen. Forma till 14-15 biffar
Stek biffarna på medelvärme tills genomstekt (3-4 min/sida)
Champinjonsås
- 2 dl champinjoner
- Smör
- Salt och vitpeppar
- 2 dl vatten
- 1,5 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl mjölk
- 2 dl vispgrädde
- ca 2 msk maizena redning
- Soya
Gör så här
Skiva champinjoner. Fräs i smör. Salta och peppra. Häll på vatten. Hetta upp. Smält ner buljongtärning.
Häll på mjölk och vispgrädde. Koka upp. Tillsätt maizena redning tills önskad konsistens. Rör ner soya tills fin färg. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra tills potatisgratängen och biffarna är klara.
Servering : Ljummen potatisgratäng, nystekta biffar, champinjonsås och grönsaker
Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker och en Lista med kött och köttfärs
Potatisgratängen är klar efter ca 30 min i ugnen. Känn med provsticka eller en gaffel att potatisen är genommjuk. Låt gratängen svalna en stund innan servering då blir den godast.
Jag passade på att steka extra många biffar denna gången. Några blev dagens middag och några fick hoppa in i frysen.
Middagen är klar att serveras. Enkelt och gott med få ingredienser 😀