Porterstek

PORTERSTEK

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

Recept

1-1,5 kg skinkstek

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 flaska porter (33 cl)

1 dl soya

1 tsk torkad timjan

6 enbär

6 svartpepparkorn

2 köttbuljongtärningar

1 dl svartvinbärssaft

Sås : 8 dl sky från stekgrytan, 0,75 dl vetemjöl och 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Skala och dela gul lök i klyftor. Dela klyftorna på mitten. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten.
  2. Koka ihop gul lök, vitlök, porter, soya, kryddor, buljongtärningar och svartvinbärssaft (outspädd). Använd en lagom stor gryta med lock.
  3. Stick in en termometer i tjockaste delen av skinksteken. Lägg ner steken i porterblandningen.
  4. Sänk värmen. Sjud under lock tills 75°. Vänd steken lite då och då så att den får fin färg runt om.
  5. Drag grytan åt sidan. Låt steken vila i grytan i ca 20 min. Lyft ur steken ur grytan. Låt vila lite till. Skiva i tunna skivor.

Sås : Sila skyn ner i en kastrull. Värm upp. Rör ut vetemjölet med grädde. Häll ner blandningen i en fin stråle i skyn. Vispa runt. Koka såsen tills den tjocknar.

Servering : Kokt potatis, porterstek, sås och grönsaker

Receptet på porterstek har jag fått av min mamma. Det är även hon som lagat maten på bilden. Så gott! Hoppas att ni blir sugna på att testa min mammas recept ♥

0
14

Päronkaka

Hej! Vilket härligt väder vi har. Strålande sol och vårblommor som kommer upp lite överallt, idag kan man inte annat än vara på gott humör. Fika i solen ute på trappan med en nybakad päronkaka dessutom 😀

Denna päronkakan går verkligen snabbt att baka, vill man skala päronen så kan man göra det men jag brukar bara kärna ur och skiva päron i klyftor och behåller alltså skalet på. Det är en smaksak hur man gör, lika gott vilket som.

PÄRONKAKA

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

Recept

  • 150 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning : 3-4 mogna päron, 1,5 msk strösocker och 1 msk stött kardemumma

Gör så här

  1. Elvispa ihop smör och strösocker (smält inte smöret) Vispa sakta ner ett ägg i taget.
  2. Rör ihop vetemjöl och bakpulver. Blanda ner i smeten. Bred ut i en smord och bröad springform Ø ca 24 cm.
  3. Kärna ur päron. Klyfta. Vänd runt i strösocker och kardemumma. Tryck ner klyftorna i smeten.
  4. Grädda mitt i ugnen 175° i 45-50min.Kolla med provsticka att kakan är klar. Servera päronkakan med tex. vaniljvisp

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Jag brukar pudra mycket florsocker över päronkakan då blir den extra fin och extra god. Hur många päron man använder beror på storleken. Mina päron var små så jag använde 4 stycken.

När päronkakan svalnat lite så är det dags att smaka. Riktigt saftig och god är den. Mmmm…

Det är supergott med vaniljvisp till så hoppa inte över det. Vill ni inte göra vaniljvisp själva så köp i mataffären, det är också gott. Lycka till!

5
70

Tacotårta

Hej vänner ♥ Hoppas att allt är bra med er. Jag kikar in här på bloggen för att tipsa er om något gott till helgen. Tacotårta är mitt tips. Det är så gott!

Jag har lagt upp mitt recept på tacotårta här på bloggen innan. Eftersom jag lagar det ofta så tänkte jag att det kunde vara kul att lyfta fram den igen. Här kommer det:

TACOTÅRTA

Gör även en fantastiskt god VARM SMÖRGÅSTÅRTA

Recept

  • 1 paket medelstora tortillabröd (8 bröd)
  • 500 g tacokryddad köttfärs
  • 125 g färskost
  • 4 dl creme fraiche
  • 1 burk tacosås

Topping : Tomater och riven ost

Gör så här

  1. Tillaga köttfärs enl. anvisning på tacokryddpåsen. (stek köttfärs, rör i 40 g tacokrydda, häll på 1 dl vatten – Koka in på svag värme)
  2. Rör ihop färskost, creme fraiche och tacosås. Bred ut lite köttfärs i botten på en springform. Lägg på ett tortillabröd
  3. Varva sedan Sås – Köttfärs – Bröd (avsluta med bröd) Toppa med valfri mängd skivad tomat och riven ost.
  4. Gratinera mitt i ugnen i 200° tills fin färg, ca 25 min.Servera tacotårta med tex. sallad och gräddfil eller vitlökssås

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

Receptet beskriver hur man gör 1 styck tacotårta men jag jag gjorde två stycken och dubblade då receptet. Tacotårta till hela familjen och ett par matlådor blev det. Perfekt till matlåda och nästan ännu godare när tacotårtan fått safta till sig ordentligt.

Här har jag blandat ihop färskost, creme fraiche och tacosås

Oscar satt och smaskade på något gott medan jag lagade mat. Allt! Precis allt ska in i munnen nu. Snart 7 månader är han, kanske är det typiskt för just denna åldern?

Den tacokryddade köttfärsen småputtrar en stund så att smakerna ska komma fram ordentligt.

Här har jag lagt ihop mina två tacotårtor. Tomatskivorna är på plats sedan ska det toppas med riven ost. Det är inte nödvändigt att grädda tårtorna i springform, det går bra att använda en vanlig ugnsform eller ugnsplåt också.

Efter gräddning tycker jag det blir bäst att låta tacotårtan eller tacotårtorna vila en stund så att de håller ihop bra när man skär i dem.

2
25