Tekakor med grovt mjöl

Hej alla. Det är ganska tomt i kalendern den närmsta tiden för min del och det älskar jag. Det är då jag får ny energi. När jag är uttråkad och gör något som inte kräver särskilt mycket ansträngning, som att baka bröd till exempel, då stressar jag ner. Så det är mitt tips till er som stressar mycket, baka bröd! Och läs en bok medan degen jäser. Idag har jag bakat tekakor med grovt mjöl i, supergoda så dem tycker jag att ni ska testa att baka. Receptet kommer här:

TEKAKOR MED GROVT RÅGMJÖL (16 st)

Baka även mina TEKAKOR MED KRUSKAKLI

.

Recept

 • 75 g smör
 • 5 dl vatten
 • 50 g jäst
 • 1,5 tsk salt
 • 1 msk strösocker
 • 4 dl grovmalt rågmjöl
 • 9-10 dl vetemjöl

.

Gör så här:

 1. Smält smör. Tillsätt vatten. Värm till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i lite av blandningen.
 2. Tillsätt resten av blandningen och de övriga ingredienserna. Mängden vetemjöl är lagom när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter. Arbeta degen några minuter.
 3. Jäs degen i bunken under bakduk i 10 min. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Arbeta ut 16 tekakor. Nagga.
 4. Låt jäsa på ugnsplåtar under bakduk i 30 min. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 8 min.

Nybakade ljumna tekakor 😀 Den totala jästiden är 40 minuter (10 min + 30 min) det är kort tid för att vara ett bröd med jäst i men det räcker gott och väl. Tekakorna blir luftiga och fina.

Här ser ni hur påsen med grovmalt rågmjöl ser ut, så blir det lätt att hitta i butiken.

På ytan av tekakorna ser man att det är grovt rågmjöl i dem. Jag har testat med lite olika mängd av rågmjölet och fyra deciliter tycker jag blir perfekt. Jag gjorde en macka till Melwin som han skulle äta efter fotbollsträningen ikväll, ägg ville han ha på den så det fick det bli.

Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

  1. Vad roligt att du tyckte om dem Katarina ♥

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..