Kladdkaka med kola

KLADDKAKA MED KOLA – Kolakladdkaka 😛

Följ länken för fler kladdkakor – 30 recept på kladdkaka

Recept

  • 125 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 msk kakao

Kola : 2,5 dl vispgrädde, 1,25 dl ljus sirap, 1,5 dl strösocker, 50 g smör

Topping : Flingsalt

Gör så här

  1. Smält smör.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och kakao. Rör sist ner det smälta smöret.
  3. Grädda i smord springform Ø ca 24 cm. Mitt i ugnen 150° i 30 min. Låt stelna i kylen.
  4. Koka ihop alla ingredienser till kolan på medelvärme. Rör ofta och koka till 125°.
  5. Häll kolan över kladdkakan. Strö på valfri mängd flingsalt. Låt kolan stelna. Servera kladdkakan med tex. vaniljglass eller vispad grädde

Kanske gillar du även detta – 25 SÖTA JULRECEPT

På denna bilden ser ni ingredienserna till kolan som jag lagt i en stekpanna av gjutjärn. Gjutjärn gör så att inte kolabränner fast i botten, använd det om ni har det. Gjutjärnsgryta går också bra.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kladdkakor

Kolan har nu kokat ihop ordentligt och börjat tjockna. Vid 125° har kolan kokat klart. Har ni ingen termometer så kan ni göra kulprovet = Droppa lite smet i kallt vatten. Går smeten att rulla till en kula är den färdigkokt.

Här har kolan stelnat och det är dags för ett smakprov. Denna gången gjorde jag både kladdkaksbotten och kolan på förmiddagen och vi fikade på eftermiddagen men det går precis lika bra att förbereda allt dagen innan om man hellre vill.

Om kolan har blivit hård i kylen så behöver den stå i rumstemperatur ett tag innan servering för att mjukna lite. Snyggast bitar skär man med en vass kniv.

Jag dekorerade kladdkakan med några röda vinbär från trädgården.

Tilde håller i kladdkakan när jag fotar.

0
23

Frallor med rågsikt

Hej vänner ♥ Här kommer ett nytt brödrecept 😀 I mitt skafferi fanns det en påse rågsikt så det använde jag till de här frallorna. Och vetemjöl för det tycker jag blir gott att blanda ut rågsikten med.

Ganska ljusa frallor men ändå en smak av råg. Supergoda! Testa gärna mitt recept, det kommer här:

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

FRALLOR MED RÅGSIKT (24 st)

Baka även FANTASTISKA BRÖDET NR. 2

Recept

  • 5 dl vatten
  • 0,75 dl rapsolja
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 5 dl rågsikt
  • ca 8 dl vetemjöl

Topping : vetemjöl

Gör så här

  1. Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i blandningen. Tillsätt salt och strösocker.
  2. Arbeta in rågsikt och vetemjöl tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  3. Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Rulla ut varje del till en längd som delas i 6 bitar.
  4. Doppa snittytan på varje bit i vetemjöl. Jäs på ugnsplåtar under bakduk i 30 min.
  5. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 12 min. Nedan kommer lite fler bilder på frallorna (och på en brödsugen liten Oscar)

Hitta snabbt utan bilder – Lista med frallor

Hur långa längder ni bakar ut av degen spelar inte så stor roll, det är inte heller så noga med formen på frallorna.

Trevligt om de har lite olika former tycker jag. Det ser hembakat och gott ut 😛

Oscar är med när jag fotar. Han vill smaka!

Att doppa snittytan på bröden i vetemjöl gör frallorna extra fina.

Här har jag delat en av frallorna på mitten för att visa er hur fluffiga de blir. Är man noga med temperaturen på vattnet och rapsoljan, det ska ju vara fingervarmt. Och låter degen jäsa under bakduk på en dragfri och gärna lite varm plats, då blir bröden så här fluffiga.

6
81

Ved ger låg uppvärmningskostnad

Hej med några bilder på våra tre pojkar. Först två bilder på Oscar, gul tröja och ett stort leende. Familjens lilla charmtroll.

Exakt 10 månader och tre dagar är han idag. Han är nyfiken och går utmed möbler. Ibland säger han hej.

Och på bilden här under ser ni Ludwig och Melwin. Efter sommarlovet börjar Ludwig förskoleklass och han längtar mycket till det. Melwin börjar 4:an

Killarna står framför vårat sommarnöje. Som ni vet så värmer vi upp huset med ved. Det är verkligen mycket arbete med vedeldning, veden ska kapas, klyvas, torkas, köras in till pannrummet och sedan äntligen användas till uppvärmning av både varmvatten och värma upp husets alla radiatorer.

Vårat hus är stort, från början innehöll det två lägenheter men vi har gjort om det och bor i hela huset själva. Trots att huset är stort, tack vare att vi lägger tid och arbete på vedeldning, så har vi mycket lägre uppvärmningskostnader är de flesta. Så länge vi orkar så fortsätter vi med det.

Imorgon ska jag baka bröd, vi ses snart igen!

0
15