ANNONS

Kladdkaka med kola

/

KLADDKAKA MED KOLA – Kolakladdkaka 😛

Klicka på länken för fler kladdkakor – 30 recept på kladdkaka

Recept

  • 125 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 msk kakao

Kola : 2,5 dl vispgrädde, 1,25 dl ljus sirap, 1,5 dl strösocker, 50 g smör

Topping : Flingsalt

Gör så här:

  1. Smält smör.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och kakao. Rör sist ner det smälta smöret.
  3. Grädda i smord springform Ø ca 24 cm. Mitt i ugnen 150° i 30 min. Låt stelna i kylen.
  4. Koka ihop alla ingredienser till kolan på medelvärme. Rör ofta och koka till 125°.
  5. Häll kolan över kladdkakan. Strö på valfri mängd flingsalt. Låt kolan stelna.

Servera kladdkakan med tex. vaniljglass eller vispad grädde.

Klicka på länken för fler godsaker – Kategori SÖTT

På denna bilden ser ni ingredienserna till kolan som jag lagt i en stekpanna av gjutjärn.

Gjutjärn gör så att inte kola bränner fast i botten, använd det om ni har det. Gjutjärnsgryta går också bra.

Kolan har nu kokat ihop ordentligt och börjat tjockna.

Vid 125° har kolan kokat klart.

Har ni ingen termometer så kan ni göra kulprovet = Droppa lite smet i kallt vatten. Går smeten att rulla till en kula är den färdigkokt.

Här har kolan stelnat och det är dags för ett smakprov.

Denna gången gjorde jag både kladdkaksbotten och kolan på förmiddagen och vi fikade på eftermiddagen men det går precis lika bra att förbereda allt dagen innan om man hellre vill.

Om kolan har blivit hård i kylen så behöver den stå i rumstemperatur ett tag innan servering för att mjukna lite.

Snyggast bitar skär man med en vass kniv.

Jag dekorerade kladdkakan med några röda vinbär från trädgården.

Tilde håller i kladdkakan när jag fotar.

Följ oss gärna på FACEBOOK

Följ oss gärna på INSTAGRAM

0
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00