Kolasnittar med kanel

Hej vänner ♥ Jag vet inte om jag längtar till jul eller vad det är som gör att jag har börjat tänka på julkakor och annat julgott. Jag är så sugen på att baka med saffran (som jag gjorde igår), kanel och pepparkakskrydda.

Varje jul brukar jag baka en mjuk pepparkaka, den är jag också så sugen på men idag hade jag inte ingredienser hemma till den så istället testade jag att baka kolasnittar som jag toppade med kanel 😀 Ojojoj, vad gott det luktade när kakorna gräddades i ugnen. När det luktar kanel hemma då känns det hemtrevligt. Och så goda de blev! Så här gjorde jag:

KOLASNITTAR MED KANEL (20 st)

Följ länken för fler småkakor – 40 recept på småkakor

Recept

 • 100 g smör
 • 1 dl strösocker
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 1 msk vaniljsocker
 • 2 msk sirap
 • 1 tsk bakpulver

Topping : Valfri mängd kanel

Gör så här

 1. Kör ihop alla ingredienser med elvisp. Forma till en deg.
 2. Dela degen i två delar. Rulla ut två längder lika långa som ugnsplåten. Lägg dem på plåten. Platta till lite. Täck med kanel
 3. Grädda mitt i ugnen 175° i ca 12 min.Skär de varma längderna i sneda bitar.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med småkakor

Till vänster ser ni hur degen ser ut när jag kört ihop den med elvisp. På höger sida har jag tryckt ihop den smuliga degen till en stor boll. Den bollen ska ni sedan dela i två bitar.

Här har jag rullat ut de två degbitarna till längder som är ungefär lika långa som plåten. Mina plåtar behöver inte bakplåtspapper, det är olika mellan alla ugnsplåtar. Behövs bakplåtspapper så lägger ni det på plåten innan ni lägger dit längderna.

Platta till längderna lite och strö sedan på kanel. Mängd efter eget tycke. Men snåla inte.

När kolasnittarna gräddats klart och fortfarande är ganska varma (efter att ha vilat några minuter på plåten efter gräddning) skär då upp dem i sneda bitar. Jag använde pizzaskärare men en vass kniv går lika bra.

2
31

Saffranskaka

Hej vänner ♥ Vet ni jag hade sådan tur när jag kikade i skafferiet, där fanns ett paket saffran det har legat där sedan i julas, alldeles bortglömt.

I eftermiddag blir det saffranskaka när barnen kommer hem efter skolan. Hoppas att de är sugna på det. Receptet på saffranskakakommer här:

MYCKET SAFTIG SAFFRANSKAKAFölj länken för fler tips till jul – 25 SÖTA JULRECEPT

Recept

 • 1 påse saffran 0,5 g
 • 200 g smör
 • 2 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 1,5 dl mjölk
 • 4 dl vetemjöl
 • 1 msk vaniljsocker
 • 2 tsk bakpulver

Gör så här

 1. Kavla på saffranspåsen, se tips nedan.
 2. Smält smör. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner smöret och mjölken. Blanda vetemjöl, saffran, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner blandningen. Rör ihop till en slät smet.
 3. Grädda saffranskakan i smord och bröad springform Ø ca 24 cm. Mitt i ugnen 175° i ca 35 min. Låt svalna i formen. Pudra ev. över florsocker innan servering.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

Jag brukar börja med att smöra och bröa formen med ströbröd, i botten av formen har jag klämt fast bakplåtspapper. På detta sättet lossnar kakan lätt efter gräddning. Låt den bara svalna lite först innan ni tar bort ringen på formen.

För att få fram saffransmaken ordentligt så tycker jag att det funkar bra att kavla lite på saffranspåsen. En vanlig kavel som på bilden kan ni använda eller något annat som går att rulla över påsen, tex. ett glas.

Här har jag blandat ihop hela smeten. Det är saffran som är de röda prickarna. Något som alltid är viktigt när man bakar mjuka kakor är att blanda bakpulver med vetemjöl innan man rör ner det i smeten. Gör man inte det så är risken att inte bakpulvret fördelas jämnt i kakan och då kan det bli pannkaka av alltihop.

Fluffig och fin, härligt gul, saftig och god! Precis som en saffranskaka ska vara. På toppen har jag pudrat rikligt med florsocker.

1
26

Ajvarsås

Ajvar är gott! Brukar ni använda det i matlagningen? Ajvar består av jättemycket paprika, gillar ni inte paprika så tycker ni nog inte om ajvar men om ni precis som mig gillar paprika så är det här något för er.

Idag tänkte jag tipsa er om en god sås man kan göra med ajvar, den är så enkel att ett recept behövs inte men en liten beskrivning kommer här nedan.

Hitta utan bilder – Lista med stuvning, såser och röror

Man kan göra ajvar själv men jag tycker det är smidigt att köpa en burk med färdig. Det finns både mild och stark och vilken man väljer är en smaksak. Denna gången använde jag mild.

Såsen jag ville tipsa er om är helt enkelt en klick ajvar som man rör ut med grädde. Svårare än så är det inte.

Ta så mycket ajvar som går åt till middagen och späd med grädde tills ni får den konsisitens ni önskar. Jag gör såsen kall men man kan ju varma den i en kastrull om man vill.

Ajvarsås passar till det mesta. Denna gången anväde jag den till köttfärslimpa men det är också gott att använda till grillat, både kött och fågel.

Hoppas att ni blir sugna på att testa 😀

Recept på köttfärslimpa hittar ni HÄR

Varje länk leder vidare till flera olika recept

0
20