Kycklinggratäng med körvel

Kycklinggratäng med körvel 😀 Supergod, lyxig och perfekt till fredagsmyset eller lördagskvällen. Den måste ni testa, receptet kommer här:

(Körvel är en krydda, finns i kryddhyllan i mataffären)

KYCKLINGGRATÄNG MED KÖRVEL (3-4 port)

Laga även den fantastiska FLÄMTANDE UTTERN

Recept

  • 1 paket bacon
  • 1 grillad kyckling
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 msk torkad körvel
  • Salt och vitpeppar

Topping : Tomater och riven ost

Gör så här

  1. Klipp bacon i bitar. Knaperstek. Låt rinna av på hushållspapper. Bena ur och dela kycklingen. Lägg allt i ugnsform.
  2. Rör ihop övriga ingredienser till en sås. Salt och peppar efter tycke (var försiktig med saltet eftersom bacon är salt)
  3. Häll såsen i gratängformen. Lägg på skivad tomat och riven ost.
  4. Gratinera mitt i ugnen 225° i ca 20min. Servera kycklinggratängen med tex. jasminris, sallad och DETTA BRÖDET

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kyckling

Här har jag benat ur kyckling och lagt den i en gratängform tillsammans med knaperstekt bacon

Det är gott att toppa kycklinggratäng med skivade tomater, mängd efter eget tycke. Jag hittade en rejäl brödkniv att skiva mina tomater med, det funkade bra.

Över tomatskivorna river man sedan ost. Och så in i ugnen tills gratängen fått fin färg, i ca 20 min.

0
25

Bullekaka

BULLEKAKA

Här hittar ni fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

Recept

  • 1 msk kardemumma (kärnor)
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 150 g färskost
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Topping : Florsocker

Gör så här

  1. Mortla kardemumma.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt. Vispa ner färskost (naturell)
  3. Rör ihop vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör ner i smeten tillsammans med kardemumma.
  4. Grädda i en smord och bröad springform Ø ca 24 cm Långt ner i ugnen 175° i ca 35 min.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor och en Lista med vetebröd & bullekakor

Börja med att mortla kardemumma. Mät upp 1 msk kardemummakärnor och krossa dem sedan i morteln. Gå loss rejält med morteln så att ni får ut kardemummasmaken ordentligt ur kärnorna.

När ni har vispat ägg och strösocker pösigt så vispar ni (med elvispen) ner färskosten. Sedan rör ni ner mjölblandningen och mortlad kardemumma i smeten.

Här ser ni mortlad kardemumma som svarta prickar i smeten. Nu ska kakan gräddas.

Och nu är kardemummakakan klar. Är ni noga när ni smörjer och bröar formen så är det lätt att lossa kakan från formen. Jag bröar med ströbröd.

Pudra kakan med florsocker innan servering. Snåla inte!

Så här ser kakan ut när ni skär upp den. Inte riktigt som en sockerkaka, den är mer kompakt och påminner om bullar.

Har ni baka denna kakan innan så förstår ni hur jag menar.

Använd en vass kniv när ni skär upp fina bitar.

0
20

Pitabröd

PITABRÖD (15 st)

Baka även supergoda TUNNBRÖD I STEKPANNA

Recept

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • ca 10 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Värm vatten till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i lite vatten.
  2. Arbeta in resten av vattnet och övriga ingredienser. Låt degen jäsa i bunken under bakduk 1 timme.
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta ev. in mer vetemjöl. Forma till ca 15 st tunna pitabröd tjocklek ca 0,5-1 cm. 
  4. Grädda mitt i ugnen 275° i ca 6-7 minTIPS! Vill ni fylla pitabröden med VÄRLDENS GODASTE köttfärsröra med vitkål – KLICKA HÄR

Hitta snabbt utan bilder – Lista med övriga bröd

0
19