ANNONS
Integritet på Tailsweep

Grötbröd i långpanna

/

Hej vänner. Äntligen har jag bakat lite bröd här hemma. Jag har inte kommit igång med något brödbak sedan vi kom hem från Rhodos. Men idag. Ja då blev det av. Jag bakar bröd nästan varje dag, köpebröd är inte speciellt gott tycker jag och att baka bröd är inte svårt.

Jäsningen tar ju lite tid men då kan man passa på att göra något annat. Idag bakade jag ett långpannebröd med havregryn som jag kallar för grötbröd och receptet kommer här. Varsågoda! (OBS! Mängden vetemjöl är lagom när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter)

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

GRÖTBRÖD I LÅNGPANNA (ca 20 st)

Antalet brödrutor beror på hur stora ni skär dem

Baka även mycket enkla SESAMRUTOR

Recept

 • 8 dl vatten
 • 5 dl havregryn
 • 50 g smör
 • 50 g jäst
 • 1 msk strösocker
 • 2,5 tsk salt
 • ca 10 dl vetemjöl

Topping : Havregryn

Gör så här

 1. Koka ihop vatten och havregryn till en gröt (rör ofta) Blanda ner smöret så det smälter. Låt gröten svalna i ca 15 min till fingervarmt (37°)
 2. Lös upp jästen med lite gröt. Tillsätt resten av gröten och arbeta in de övriga ingredienserna.
 3. Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min.
 4. Tryck ut degen i en pappersklädd eller smord djup ugnsform 30×40 cm. Skär ett rutmönster. Pensla med vatten. Strö på havregryn.
 5. Låt jäsa på plåten under bakduk i 30 min.
 6. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min.

Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor

Mät upp vatten i en kastrull och häll i havregryn. Koka ihop till en gröt, rör lite då och då.

I den varma gröten ska smöret smälta ner. Låt sedan blandningen svalna tills den är fingervarm.

Nu har degen först jäst i degbunken i 30 min. Sedan har jag tryckt ut den på en bakplåt, penslat med vatten och strött på havregryn. Skurit ut ett rutmönster med en pizzaskärare. Och så har degen fått jäsa igen, denna gången på plåten. Nu är det dags för gräddning.

Och så var grötbrödet gräddat och klart. Fluffiga fina brödrutor blir det 😀

3

Följ oss på Instagram ♥

@madameedithblogg
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00