Grötbröd i långpanna

Hej vänner. Äntligen har jag bakat lite bröd här hemma. Jag har inte kommit igång med något brödbak sedan vi kom hem från Rhodos. Men idag. Ja då blev det av. Jag bakar bröd nästan varje dag, köpebröd är inte speciellt gott tycker jag och att baka bröd är inte svårt.

Jäsningen tar ju lite tid men då kan man passa på att göra något annat. Idag bakade jag ett långpannebröd med havregryn som jag kallar för grötbröd och receptet kommer här. Varsågoda! (OBS! Mängden vetemjöl är lagom när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter)

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

GRÖTBRÖD I LÅNGPANNA (ca 20 st)

Antalet brödrutor beror på hur stora ni skär dem

Baka även mycket enkla SESAMRUTOR

Recept

 • 8 dl vatten
 • 5 dl havregryn
 • 50 g smör
 • 50 g jäst
 • 1 msk strösocker
 • 2,5 tsk salt
 • ca 10 dl vetemjöl

Topping : Havregryn

Gör så här

 1. Koka ihop vatten och havregryn till en gröt (rör ofta) Blanda ner smöret så det smälter. Låt gröten svalna i ca 15 min till fingervarmt (37°)
 2. Lös upp jästen med lite gröt. Tillsätt resten av gröten och arbeta in de övriga ingredienserna.
 3. Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min.
 4. Tryck ut degen i en pappersklädd eller smord djup ugnsform 30×40 cm. Skär ett rutmönster. Pensla med vatten. Strö på havregryn.
 5. Låt jäsa på plåten under bakduk i 30 min.
 6. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min.

Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor

Mät upp vatten i en kastrull och häll i havregryn. Koka ihop till en gröt, rör lite då och då.

I den varma gröten ska smöret smälta ner. Låt sedan blandningen svalna tills den är fingervarm.

Nu har degen först jäst i degbunken i 30 min. Sedan har jag tryckt ut den på en bakplåt, penslat med vatten och strött på havregryn. Skurit ut ett rutmönster med en pizzaskärare. Och så har degen fått jäsa igen, denna gången på plåten. Nu är det dags för gräddning.

Och så var grötbrödet gräddat och klart. Fluffiga fina brödrutor blir det 😀

3
135

Torsk i äggsås med knaperstekt bacon

TORSK I ÄGGSÅS MED BACON (4 port)

Laga även FISKBIFFAR MED GOD SÅS

Recept

 • 600 g torsk
 • 5 kokta ägg
 • 1 förpackning bacon (140 g)
 • 3 dl vispgrädde
 • 2 dl creme fraiche
 • 0,5-1 dl hackad dill
 • Citronpeppar
 • Salt och vitpeppar

Gör så här

 1. Lägg upptinad torskfilé i en ugnsform. Strö ut skivade kokta ägg över torsken
 2. Klipp bacon i bitar. Knaperstek.
 3. Vispa ihop vispgrädde, creme fraiche och valfri mängd hackad dill. Smaka av med citronpeppar, salt och vitpeppar.
 4. Häll såsen i formen. Strö på knaperstekt bacon. Tillaga mitt i ugnen 200° i ca 25 min. Servera torsk med tex. kokt potatis och sallad

Hitta snabbt utan bilder – Lista med fisk och skaldjur

2
22

Kladdkaka med nougat

Hej vänner ♥ Kladdkaka med nougat alltså så gott! Detta måste ni testa att baka. Nomnom…

Jag hade funderat ett tag på att göra en kladdkaka med nougat i, jag ville hitta på en egen variant av nougatkladdkaka 😛 En som skulle bli precis så galet god som jag önskade. Jag klurade ett tag och detta blev resultatet. Jag är så nöjd!

Fyra dubbelnougat delade jag i bitar och tryckte ner i en vanlig kladdkakssmet. Smeten fick lite mindre kakao än vad jag brukar använda. Jag ville att nougten skulle få en tydlig smak och att inte kakao skulle ta över för mycket. Det blev riktigt bra

Cirka 1 cm tjocka nougatbitar fördelade huller om buller i smeten som ni ser på denna bilden. Nougat ligger gömd inne i kladdkakan som en liten överraskning. På utsidan ser det ut som en vanlig klassisk kladdkaka pudrad med florsocker, receptet kommer här:

KLADDKAKA MED NOUGAT

Följ länken för fler kladdkakor – 30 recept på kladdkaka

Recept

 • 125 g smör
 • 3 ägg
 • 3 dl strösocker
 • 2,5 dl vetemjöl
 • 1 msk vaniljsocker
 • 4 msk kakao
 • 4 dubbelnougat

Gör så här

 1. Smält smör. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och kakao. Rör ner smöret.
 2. Häll smeten i smord springform ca Ø 24 cm. Dela 4 dubbelnougat i ca 1 cm stora bitar. Tryck ner i hela kladdkakan.
 3. Grädda mitt i ugnen 150° i 30 min.Servera kladdkakan kylskåpskall med tex. hallon och vispad grädde

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kladdkakor och en Lista med godis och godiskakor

Denna kladdkakan kommer jag att baka många gånger igen, helt fantastisk god! Hoppas att ni också blir sugna på att baka den.

0
27