ANNONS

Grötbröd i långpanna

/

Grotbrod langpanna 5b9b9a471500c
Hej! Äntligen har jag bakat lite bröd här hemma, jag har inte kommit igång med något brödbak sedan vi kom hem från Rhodos. Men idag. Ja då blev det av.

Jag bakar bröd nästan varje dag, köpebröd är inte speciellt gott tycker jag och att baka bröd är inte svårt. Jäsningen tar ju lite tid men då kan man passa på att göra något annat.

Idag bakade jag ett långpannebröd med havregryn som jag kallar för grötbröd och receptet kommer här. Varsågoda!

(OBS! Mängden vetemjöl är lagom när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter)

Grotbrod 1 5b9b9a3e1f5b9

GRÖTBRÖD I LÅNGPANNA (ca 20 st)

Antalet brödrutor beror på hur stora ni skär dem

.

Recept

  • 8 dl vatten
  • 5 dl havregryn
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 2,5 tsk salt
  • ca 10 dl vetemjöl

Topping: Havregryn

.

Gör så här:

  1. Koka ihop vatten och havregryn till en gröt (rör ofta) Blanda ner smöret så det smälter. Låt gröten svalna i ca 15 min till fingervarmt (37°)
  2. Lös upp jästen med lite gröt. Tillsätt resten av gröten och arbeta in de övriga ingredienserna. Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min.
  3. Tryck ut degen i en pappersklädd eller smord djup ugnsform 30×40 cm. Skär ett rutmönster. Pensla med vatten. Strö på havregryn. Låt jäsa på plåten under bakduk i 30 min.
  4. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min.

.

Nedan ser ni beskrivande bilder

Havregrynsbrod 5b9b9a4cb0f27
Mät upp vatten i en kastrull och häll i havregryn. Koka ihop till en gröt, rör lite då och då.

Grotbrod 5b9b9a49f32b7
I den varma gröten ska smöret smälta ner. Låt sedan blandningen svalna tills den är fingervarm.

Langpannebrod 5b9b9a4e9adc4
Nu har degen först jäst i degbunken i 30 min. Sedan har jag tryckt ut den på en bakplåt, penslat med vatten och strött på havregryn. Skurit ut ett rutmönster med en pizzaskärare. Och så har degen fått jäsa igen, denna gången på plåten. Nu är det dags för gräddning.

Grotbrod i langpanna 5b9b9a43f2ca8
Och så var grötbrödet gräddat och klart. Fluffiga fina brödrutor blir det 😀

Grotbrod 2 5b9b9a41296b4

Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

0
19

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00