Hej vänner. Äntligen har jag bakat lite bröd här hemma. Jag har inte kommit igång med något brödbak sedan vi kom hem från Rhodos. Men idag. Ja då blev det av. Jag bakar bröd nästan varje dag, köpebröd är inte speciellt gott tycker jag och att baka bröd är inte svårt.
Jäsningen tar ju lite tid men då kan man passa på att göra något annat. Idag bakade jag ett långpannebröd med havregryn som jag kallar för grötbröd och receptet kommer här. Varsågoda! (OBS! Mängden vetemjöl är lagom när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter)
Mät upp vatten i en kastrull och häll i havregryn. Koka ihop till en gröt, rör lite då och då.
I den varma gröten ska smöret smälta ner. Låt sedan blandningen svalna tills den är fingervarm.
Nu har degen först jäst i degbunken i 30 min. Sedan har jag tryckt ut den på en bakplåt, penslat med vatten och strött på havregryn. Skurit ut ett rutmönster med en pizzaskärare. Och så har degen fått jäsa igen, denna gången på plåten. Nu är det dags för gräddning.
Och så var grötbrödet gräddat och klart. Fluffiga fina brödrutor blir det 😀