Ugnsomelett med svampstuvning

Omelettrecept

Gokväll! Kikar in här för att visa er vad jag gjorde för smaskigt tidigare idag. Ugnsomelett med svampstuvning 😀 Åh, vad jag älskar det! Omelett i stekpanna är också gott men den som man tillagar i ugnen är ännu godare tycker jag. Det är min favorit på julbordet tillsammans med laxen. Till omeletten åt vi bla. godaste köttbullarna och potatisgratäng. Jag täckte bara halva omeletten med svampstuvning för några här hemma tycker att svamp är det läskigaste som finns… jag älskar svamp. Receptet räcker till en gratängform. Om ni dubblar receptet så är det lagom att grädda omeletten i en djup ugnsplåt istället. Perfekt med en stor omelett till stora kalas och julbord för då räcker det till många.

Omelett svampstuvning

UGNSOMELETT MED SVAMPSTUVNING

 

Omelett

1,5 msk vetemjöl

1+5 dl mjölk

5 ägg

1 tsk salt

 

Gör så här:

Vispa ihop vetemjöl och 1 dl mjölk (redning) Koka upp 5 dl mjölk. Rör mycket. Drag kastrullen åt sidan. Rör ner redningen i den heta mjölken. Koka upp mjölken igen. Rör. Låt sedan svalna (ett andra uppkok är viktigt och får inte hoppas över)

Vispa ner ett ägg i taget i den avsvalnade mjölken. Rör ner salt. Grädda omeletten i smord ugnsform. Mitt i ugnen 200° i ca 25 min (gör stuvningen när omeletten är i ugnen, beskrivning under bilderna)

Beskrivning redning
Omelett
På vänster sida i kollaget ovan ser ni hur jag med en gaffel vispat ihop vetemjöl och 1 dl mjölk. Det blir en redning. Redningen hälls sedan ner i den kokheta mjölken i kastrullen. Efter det kokas blandningen upp så att inte mjölet sjunker till botten när omeletten gräddas i ugnen. Känn med en provsticka att omeletten har stelnat helt när ni plockar ut den ur ugnen.

 

Svampstuvning

250 g svamp (tex. champinjoner)

0,5 dl vetemjöl

2 dl mjölk

3 dl vispgrädde

Salt och vitpeppar

 

Gör så här:

Skiva svampen. Fräs i en rejäl klick smör (ca 25 g) Drag kastrullen åt sidan. Rör ner vetemjöl. Tillsätt mjölk och vispgrädde. Värm upp under omrörning till stuvningen tjocknar. Salta och peppra.

Låt stuvningen vila medan omeletten blir färdig. Rör inte! (då blir stuvningen tunn) Häll på stuvningen på omeletten när den är färdiggräddad. Dekorera med tex. hackad persilja eller persiljekvist

Ugnsomelett stuvning
Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

 

 

LOADING..