Hallonrutor med färskost

HALLONRUTOR MED FÄRSKOST (30 st)

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

Recept

  • 200 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 4 dl mjölk
  • 4 dl frysta hallon (behöver ej tinas)

Topping : 200 g färskost, 6 dl florsocker, 1 msk vaniljsocker och 150 g smör (Överst kokos)

Gör så här

  1. Smält smör. Låt svalna lite. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner det smälta smöret i äggblandningen.
  2. Rör ihop vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten tillsammans med mjölk.
  3. Häll smeten i en djup pappersklädd och smord långpanna 30×40 cm. Strö på hallon.
  4. Grädda långt ner i ugnen 200° i ca 25 min.Låt kallna.
  5. Elvispa ihop toppingen (utom kokos) Bred ut över kakan. Strö på kokos. Skär i rutor.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med bär och rabarber och en Lista med mjuka kakor

0
67

Ugnsomelett med svampstuvning

Hej vänner ♥ Idag gjorde jag en ugnsomelett med svampstuvning😀 Åh, vad jag älskar det. Omelett i stekpanna är också gott men den som man tillagar i ugnen är ännu godare tycker jag. Det är min favorit på julbordet tillsammans med laxen.

Till omeletten åt vi bla. godaste köttbullarna och potatisgratäng. Jag täckte bara halva omeletten med svampstuvning för några här hemma tycker att svamp är det läskigaste som finns… jag älskar svamp.

Receptet räcker till en gratängform. Om ni dubblar receptet så är det lagom att grädda omeletten i en djup ugnsplåt istället. Perfekt med en stor omelett till stora kalas och julbord för då räcker det till många.

UGNSOMELETT MED SVAMPSTUVNING

Gör även en god VÄSTERBOTTENSPAJ

Omelett

  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1+5 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Vispa ihop vetemjöl och 1 dl mjölk (redning)
  2. Koka upp 5 dl mjölk. Rör mycket. Drag kastrullen åt sidan. Rör ner redningen i den heta mjölken.
  3. Koka upp mjölken igen. Rör. Låt sedan svalna (ett andra uppkok är viktigt och får inte hoppas över)
  4. Vispa ner ett ägg i taget i den avsvalnade mjölken. Rör ner salt.
  5. Grädda omeletten i smord ugnsform. Mitt i ugnen 200° i ca 25 min (gör stuvningen när omeletten är i ugnen, beskrivning under bilderna)

Hitta snabbt utan bilder – Lista med stuvning, såser och röror och en Lista med pasta och pannkakor

På vänster sida i kollaget ovan ser ni hur jag med en gaffel vispat ihop vetemjöl och 1 dl mjölk. Det blir en redning.

Redningen hälls sedan ner i den kokheta mjölken i kastrullen. Efter det kokas blandningen upp så att inte mjölet sjunker till botten när omeletten gräddas i ugnen. Känn med en provsticka att omeletten har stelnat helt när ni plockar ut den ur ugnen.

Svampstuvning

  • 250 g svamp (tex. champinjoner)
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Skiva svampen. Fräs i en rejäl klick smör (ca 25 g) Drag kastrullen åt sidan. Rör ner vetemjöl. Tillsätt mjölk och vispgrädde.
  2. Värm upp under omrörning till stuvningen tjocknar. Salta och peppra.

Låt stuvningen vila medan omeletten blir färdig. Rör inte! (då blir stuvningen tunn) Häll på stuvningen på omeletten när den är färdiggräddad. Dekorera med tex. hackad persilja eller persiljekvist

0
76

Godaste köttbullarna

Hej vänner ♥ De här köttbullarna rullade och stekte jag igår, då åt vi dem på köttbullemackor och idag ska vi ha köttbullarna till middag. Frysa dem går ju så klart också bra, om det blir några över… De är väldigt goda!

Både jag och barnen tycker att köttbullar blir allra godast när de är helt fria från lökbitar så därför mixar jag alltid löken med stavmixer. Då blir löken granterat slät och bitfri – LÄS HÄR

Något som är viktigt att tänka på när man gör köttbullar är att steka en liten provbulle för att kolla kryddningen innan man rullar ut dem. Kanske vill ni ha lite mer salt eller vitpeppar, testa er fram tills ni är nöjda. Sedan är det bara att rulla på.

GODASTE KÖTTBULLARNA (1 kg)

Följ länken för fler köttfärsrecept – 30 recept med köttfärs

Recept

  • 1,5 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 1,5 dl vatten
  • 3/4 msk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0,5 dl mixad gul lök
  • 1 kg köttfärs

Gör så här 

  1. Rör ihop allt utomköttfärs. Låt svälla i 10 min. Arbeta sedan in färsen. Tillsätt mer vatten om det behövs.
  2. Stek därefter en liten bit av köttfärsen för att kolla om du vill ha mer salt eller vitpeppar. Rulla sedan ut köttbullar och stek dem i smör tills helt genomstekta.

Så här ser det ut när jag rullar köttbullar 😀 Tips! Blöt händerna lite så blir det inte så kladdigt när ni formar köttbullesmeten.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

0
104