Pinocchiotårta

Pinocchiotarta

Hej alla denna sköna söndag. Åh, jag är så glad att jag denna helgen har haft möjlighet att fixa nya bilder till världens godaste tårta 😀 Ja, i alla fall om ni frågar mig så är detta den godaste tårtan man kan baka. En perfekt tårta som man enkelt bakar i långpanna och sedan delar på mitten och lägger ihop med grädde och bär emellan. Har man ett riktigt stort kalas kan man baka två bottnar och göra en tårta som är lika stor som en långpanna då blir det en jättetårta som räcker till många. Jag kallar tårtan för pinocchiotårta men man kan även kalla den för brittatårta eller herrgårdstårta

Recept pinnochiotarta

PINOCCHIOTÅRTA (tårtan blir stor som en halv långpanna)

Använd färska bär eller tinade avrunna bär. Tex. hallon och blåbär.

 

Recept

200 g smör

2 dl strösocker

4 äggulor (spara äggvitorna till marängen)

3 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

Maräng: 4 äggvitor och 3 dl strösocker (toppas ev. med 50 g mandelspån)

Fyllning: 5 dl vispgrädde och valfri mängd bär

 

Gör så här:

Vispa ihop smör och strösocker. Vispa sedan ner en äggula i taget. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver. Rör ner i smeten tillsammans med mjölk. Bred ut smeten i smord bakpappersklädd djup ugnsplåt (30×40 cm) Gör marängen.

Vispa ihop äggvitorna med hälften av strösockret till ett hårt skum. Vispa sedan ner resten av strösockret. Bred ut som ett täcke över den ogräddade tårtbotten. Strö ev. över mandelspån. Grädda långt ner i ugnen 175° i ca 30 min. Låt svalna, gärna till kylskåpskall.

Dela tårtbotten i två delar. Lägg den ena botten på ett tårtfat, vänd med marängsidan upp. Bred på vispad grädde. Strö på bär. Lägg den andra tårtbotten över. Bjud in vännerna till tårtkalas 😀

 

Nedan ser ni hur jag fördelar ut marängsmet över den ogräddade sockerkaksbotten. Över marängen kan man strö på mandelspån om man vill, det hoppade jag över denna gången. 

Marangtarta

Marang sockerkaksbotten
När botten är gräddad så delar man den på mitten och fyller med vispad grädde och bär mellan bottnarna. 

Tips! Det är lättast att hantera tårtbotten när den kallnat ordentligt. Jag brukar lägga en bakpappersklädd plåt försiktigt över tårtbotten. Sedan vänder jag så att tårtbotten hamnar upp och ner på den ”nya” plåten. Drar av bakplåtspappret. Lägger på en ny bakpappersklädd plåt över tårtbotten och vänder tillbaka den.

Tarta langpanna

Basta receptet tarta

Langpannetarta
Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

 1. Anne skriver:

  Hejsan. Undrar bara om det är okej för dig om jag delar detta på pinterest. Tycker att det du gör är mycket inspirerande.
  Tack

  Allt gott/ Anne

  1. Hej Anne,

   självklart är det okej. Det blir jag jätteglad för 😀 Tack snälla!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..