Jappmousse

JAPPMOUSSE (6-8 st)

Gör även en mycket god AFTER EIGHT MOUSSE

Recept

  • 175 g mörk choklad
  • 2 st dubbeljapp (60 g/st)
  • 4 äggulor
  • 3 msk strösocker
  • 4 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Bryt mörk choklad och japp i bitar. Smält ihop över vattenbad.
  2. Vispa äggulor och strösocker fluffigt. Blanda ner chokladsmeten i äggblandningen. Låt svalna i rumstemperatur.
  3. Vispa grädden ganska hårt. Rör ner hälften av grädden i chokladsmeten. Blanda väl. Vänd ner resten av grädden. Blanda lite slarvigt (marmorera)
  4. Fördela ut jappmousse i portionsskålar (6-8 st) Låt stelna i kylen minst 1 timme, gärna längre. Tex. över natten. Dekorera med tex. vispad grädde och hackad choklad innan servering.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med desserter

0
63

Skaldjurspaj

SKALDJURSPAJ – God att servera med vitlökssås

Gör även en god BACON OCH BROCCOLIPAJ

Fyllning

  • 1 burk räkor i lag (ca 1 dl)
  • 1 burk kräftstjärtar i lag (ca 1 dl)
  • 3 ägg
  • 200 g färskost vitlök och örter
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 dl riven ost
  • Salt, vitpeppar och cayennepeppar

Pajdeg : 125 g smör, 3 dl vetemjöl och 2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Pajdeg : Arbeta ihop pajdegen. Tryck ut i en pajform. Nagga. Grädda mitt i ugnen 200° i 10 min.
  2. Fyllning : Låt räkor och kräftstjärtar rinna av i ett durkslag. Lägg dem sedan i det gräddade pajskalet.
  3. Vispa ihop de övriga ingredienserna. Häll blandningen i pajskalet. Salt, vitpeppar och cayennepeppar efter tycke (ca 0,5 tsk cayennepeppar)
  4. Grädda skaldjurspajen mitt i ugnen 200° i ca 40 min. Pajen är god både kall och ljummen. Passar på buffé och kräftskiva. Lunch, matlåda eller picknick

Hitta snabbt utan bilder – Lista med matpajer och en Lista med fisk och skaldjur

2
186

Pasta med bacon och champinjoner

PASTA MED BACON OCH CHAMPINJONER (5 port)

Pastasåsen blandas med 5 portioner kokt spaghetti (använd gärna rester från kylen)

Recept

  • 2 paket bacon (140 g/st)
  • 2 dl champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 250 g cocktailtomater
  • Salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Klipp bacon i bitar. Knaperstek. Lägg över på ett hushållspapper så överflödigt fett sugs bort.
  2. Skiva champinjoner. Fräs i smör. Pressa ner vitlök. Rör ner vatten, vispgrädde, creme fraiche och kalvfond.
  3. Lägg i knaperstekt bacon och cocktailtomater. Låt småputtra under lock tills tomaterna mjuknat. Smaka av med salt och vitpeppar. Blanda med kokt spaghetti. Servera baconpasta med sallad 😀

Hitta utan bilder – Lista med pasta och pannkakor

0
58