Persikopaj

persikopaj
På bilden ser ni en persikopaj som jag och Fanny gjort. Fanny kärnade ur och tärnade persikor och jag körde ihop smeten i matberedaren. Smidigt och snabbt gick det när vi hjälptes åt. Tärna persikor är ju helt ärligt inte särskilt kul så det var skönt att ha en hjälpsamt dotter med sig i köket. När man gör persikopaj så är det bra att välja persikor som har mognat ett tag eftersom man då får fram mer smak. Som lite extra smaksättning i pajen har jag tillsatt kanel och rivet citronskal. Receptet kommer här:

persikopaj (1)

PERSIKOPAJ

 

Deg

1 citron (skalet)

6 dl vetemjöl

1 ägg

2 tsk bakpulver

200 g smör

1,5 dl strösocker

1 msk mjölk

Fyllning: 1 kg persika, 1 msk strösocker, 1 tsk kanel och cironskal

 

Gör så här:

Tvätta och finriv det yttersta skalet på citronen. OBS! Spara hälften av citronskalet till fyllningen.

Kör ihop alla ingredienserna till degen i en matberedare. Tryck ut halva degen i en smord pappersklädd ugnsform ca 30×20 cm. Lägg resten av degen i kylen när du gör fyllningen.

Fyllning: Kärna ur och tärna persika. Häll tärningarna i formen över degen. Strö på strösocker, kanel och citronskal (citronskalet som du sparade när du gjorde degen) Blanda försiktigt.

Tag ut degen ur kylen och klicka ut degbitar över persikan. Grädda mitt i ugnen 200° i ca 40 min. Låt svalna. Pudra ev. på florsocker. Servera med tex. vaniljvisp

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..