Lasagne
LASAGNE (ca 6 port) – Perfekt till matlådor 😀
Till min lasagne använder jag 18 st lasagneplattor
Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs
Köttfärs
- 700 g köttfärs
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater (500 g/st)
- 0,5 dl tomatpuré
- 2 grönsaksbuljongtärningar
- 1 msk fryst basilika
- 1 tsk torkad timjan
- Salt och vitpeppar
- 1 tsk cayennepeppar
Gör så här
Fräs köttfärsen smulig i en klick smör. Använd en stor stekpanna. Pressa ner vitlök. Rör ner de övriga ingredienserna. Låt köttfärsen småputtra under lock i 30 min.
”Salta och peppra köttfärsen efter eget tycke. Rör runt och kolla så att buljongtärningarna smält ordentligt”
***************************************************************
Ostsås
- 5+5 dl mjölk
- 3 dl vispgrädde
- 150 g smör
- 1 dl vetemjöl
- 200 g riven ost (gärna lagrad)
- Salt och vitpeppar
- Muskotnöt
Gör så här
Hetta i en stor kastrull upp 5 dl mjölk och vispgrädde under omrörning. Lägg i smöret och låt det smälta.
Vispa i en bunken ihop 5 dl mjölk och vetemjöl tills klumpfritt. Häll sakta ner blandningen i den heta gräddmjölken. Koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen och låt sjuda i 5 min.
Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskotnöt. Blanda i osten. Rör tills den smält. Låt inte ostsåsen bli för varm när du lagt i osten, då kan den bli grynig.
Bred ut lite ostsås i botten på en ugnsform ca 20×30 cm. Täck med lasagneplattor. Bred på köttfärs. Bred på ostsås och sedan ett nytt lager lasagneplattor.
Varva på det sättet tills lasagneplattorna är slut. Avsluta med köttfärs och ostsås. Tillaga mitt i ugnen 200° i ca 30 min. Låt vila lite innan servering. Servera med tex. vitkålssallad