Köttfärssoppa med kardemumma

Gokväll ♥ Nu när det är mörkt och ruggigt ute så gör jag ofta soppa till barnen när de kommer hem efter skolan. Soppa passar bra på hösten och det bästa är att den kan stå på spisen ett tag så att alla kan få varm soppa när de kommer hem. Alla kommer olika tider så det blir självservering direkt ur grytan.

Följer kompisar med hem så räcker det till dem också 😀 Idag gjorde jag en fantastisk köttfärssoppa med kardemumma och här kommer receptet :

KÖTTFÄRSSOPPA MED KARDEMUMMA (5-6 port)

Här finns fler recept med KARDEMUMMA

Recept

1 gul lök

5 potatisar

1 röd paprika

500 g köttfärs

2 vitlöksklyftor

0,5 msk kardemummakärnor

0,5 msk malen kanel

Salt och vitpeppar

500 g krossade tomater

6 dl vatten

2 buljongtärningar (grönsak, kött eller höns)

1 tsk paprikapulver

Topping : Naturell yoghurt (frivilligt)

Gör så här

Tips 1 – Gör soppan i tex. en traktörpanna eller gjutjärnsgryta.

Tips 2 – Stek köttfärsen i stekpanna. Häll sedan över köttfärsen till en stor gryta där du gör klart soppan.

Skala och hacka gul lök. Skala och tärna potatis. Tärna paprika. Stek köttfärsen smulig tillsammans med gul lök. Pressa ner vitlök. Mortla kardemummakärnor. Rör ner kardemumma och kanel i köttfärsen. Salta och peppra.

Häll på krossade tomater och vatten. Koka upp. Lägg i buljongtärningar. Rör ner potatis, paprika och paprikapulver. Koka under lock i ca 20 min. Salta och peppra (snåla inte)

Servera köttfärssoppan med en klick yoghurt och bröd

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker och en Lista med kött och köttfärs

Den är så fantastiskt god denna köttfärssoppan så testa! 

Kardemumma och kanel gör hela soppan så hoppa inte över det. Till köttfärssoppan köpte jag ett par grova baguetter och skivade upp. På brödet fick dem som ville ta smaksatt färskost.

0
22

Päron i ugn med havretosca

PÄRON I UGN MED HAVRETOSCA (8 päronhalvor)

Hitta snabbt utan bilder – Lista med desserter

Recept

  • 4 stora päron
  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 dl mjölk
  • 2 dl havregryn

Gör så här

  1. Skala, kärna ur och dela päron på mitten. Lägg päronhalvorna i en ugnsform.
  2. Smält smör i en kastrull. Tillsätt strösocker, vetemjöl och mjölk. Låt koka upp under omrörning. Drag kastrullen åt sidan. Rör ner havregryn.
  3. Klicka ut havretoscan över päronhalvorna.
  4. Gratinera mitt i ugnen 225° tills päronen mjuknat – ca 20 min (tiden varierar efter päronsort, storlek och mognad på päronen) 

Servera med en klick vispad grädde eller vaniljglass. Även gott att servera med chokladsås med mintsmak

0
25

Kycklinggryta med curry och kokosmjölk

Hej vänner ♥ Hoppas att helgen har varit bra, vi har målat golv idag, våra vita plankgolv har vi målat grå. Riktigt snyggt blev det och förhoppningsvis behöver vi inte skura golven så ofta nu när de inte är vita längre. Vitt är snyggt men det kräver ju att man gillar att putsa och gno en hel del.

Grått och trist väder har vi, lite mysigt när man är inne men jag gillar andra årstider bättre. Idag försökte jag tycka om hösten i alla fall genom att göra en kycklinggryta som passar bra då det är grått, regningt och trist väder ute. Kycklinggryta med curry och kokosmjölk 😀 Receptet hittade jag på Icas sida och det blev så fantastiskt gott så nu delar jag det vidare till er. Jag har ändrat lite på receptet och här kommer det:

KYCKLINGGRYTA MED CURRY OCH KOKOSMJÖLK (ca 5 port)

Här finns fler kycklingrecept – 12 recept med kyckling

Recept

800 g kycklingfilé

Salt och vitpeppar

10 potatisar

2 röda paprikor

2 vitlöksklyftor

1,5 msk curry

1 msk strösocker

Matolja

3 dl vatten

1,5 hönsbuljongtärning

400 ml kokosmjölk

1 lime

Gör så här

  1. Skiva kyckling. Salta och peppra. Bryn i matolja. Lägg över på ett fat.
  2. Skala och skiva potatis (ca 2 cm) Kärna ur och dela paprika i bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
  3. Använd en stor gryta eller traktörpanna. Fräs paprika, vitlök, curry och strösocker i lite matolja (knappt 1 min)
  4. Häll på vatten. Hetta upp. Rör ner buljongtärning så att den löses upp. Rör ner kokosmjölk och skivad potatis. Koka på medelvärme så att potatisen mjuknar lite (ca 10 min)
  5. Lägg i kycklingen och småkoka tills potatisen är helt mjuk och kycklingen är klar. Smaka av med pressad lime, salt och vitpeppar (och mer curry om så önskas) Ät och njut!

Barnen älskar denna allt i ett kycklinggryta

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kyckling

Kokosmjölk och curry är det som sätter smak på denna godakycklinggrytan och lime förstås som ni pressar ner precis i slutet innan grytan serveras.

Nedan ser ni några bilder som jag fotade under tillagningen. Det blir mycket vätska så bestäm själva om ni vill kalla den gryta eller soppa. Lika rätt vilket som.

2
21