Runda saffransbullar med russin

bullar saffran lättbakat
Hej med ett nytt saffransrecept 😀 Lättbakade och goda saffransbullar med russin i degen och pärlsocker på toppen. Mmmm.. de måste ni testa! Till lussefikat kanske tillsammans med mina skurna pepparkakor och en stor skål med mjölkchokladfudge. Sedan är det bara Lucia, tärnor och tomtar som behöver fixas.

recept saffran

RUNDA SAFFRANSBULLAR MED RUSSIN (24 st)

TIPS! Testa även DUMLEMUFFINS MED SAFFRAN

 

Recept

 • 2 påsar saffaran (0,5 g/st)
 • 150 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 50 g jäst
 • 1,5 dl strösocker
 • 1 tsk salt
 • 1 ägg
 • ca 14 dl vetemjöl
 • 2 dl russin

Topping: ägg och pärlsocker

 

Gör så här:

Kavla lite på saffranspåsen med tex. en kavel eller ett glas.

Smält smör, häll på saffran och mjölk. Värm till fingervarmt (37°) Lös upp jästen med lite av blandningen.

Rör ner resten av blandningen, strösocker, salt och ägg. Arbeta in mjöl och russin. Låt jäsa under bakduk i 30 min.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Arbeta ut 24 bullar. Låt jäsa på ugnsplåtar under bakduk i 30 min.

Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 8 min.

 

Nedan ser ni beskrivande bilder

saffran
Först smälter jag smör i en kastrull. När smöret smält så rör jag ner saffran och mjölk. Härligt gul färg blir det, sedan värmer jag upp blandningen till fingervarmt. Löser upp jästen med lite av blandningen och arbetar ihop alla ingredienser till en deg. Innan saffransdegen jäser i bunken pudrar jag lite vetemjöl över den. Då håller den sig saftig och fin under jäsningen. På bilderna nedan ser ni när jag har knådat degen lätt och rullat ut saffransbullarna

saffransdeg

lussebullar
24 st saffransbullar blir det. Ett tips för att få så jämna bullar som möjligt (utan att väga dem) är att först dela degen på hälften. Varje deghalva delar ni sedan i två degbitar. Nu har ni fyra degbitar. Av de fyra degbitarna är det lätt att arbeta ut sex jämnstora bullar. 4 degbitar som ger 6 bullar var blir ju 24 bullar 😀 Så brukar jag göra.

saffran russin saftiga
Jag hade små russinpaket i skafferiet så jag använde det. Tre paket blev lagom, jag mätte upp russinen och det blev 2 dl så den mängden skrev jag här i receptet. Hoppas att ni är många som vill testa att baka mina runda och lättbakade saffransbullar 😀

saffransbröd

lussekatter

adventsfika
Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

 1. Älskar såna runda släta saffransbullar! Mina favoriter!

  Kram Jenny

  1. Jag håller med dig Jenny, så goda och smidiga att baka 😀 KRAM

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..