Ostgratinerad bakpotatis

OSTGRATINERAD BAKPOTATIS

Ett gott tillbehör till grillat eller stekt kött. Passar även till kyckling och köttfärsbiffar. Innehållet får en mosaktig konsistens. Hur grova potatisbitar moset ska innehålla väljer du själv.

Recept

  • 4 bakpotatisar
  • 2 dl creme fraiche fetthalt (34%)
  • 2 dl riven lagrad ost (eller mild ost om så önskas)
  • Salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Nagga potatisen och lägg dem på ett ugnsgaller.
  2. Ugnsbaka dem långt ner i ugnen 225° i ca 1 timma (tills potatisen är mjuk) Höj sedan ugnen till 250°
  3. Blanda creme fraiche och riven ost. Smaka av med valfri mängd salt och svartpeppar.
  4. Dela den ugnsbakade potatisen på mitten. 
  5. Gröp ur potatisen ur skalet och blanda med ostfyllningen. Lägg tillbaka blandningen i potatishalvorna.
  6. Gratinera mitt i ugnen 250° i ca 10 min (tills fin färg)

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

0
9

Sesamkransar

Tjoho! Hej kompisar ♥ Jag är så glad för idag kan jag ge er ett recept som fått hoppa in i EDITHS BÄSTA Jag fick en idé, jag testade och det blev så galet gott!

Ett nytt brödrecept och jag kallar det för sesamkransar eftersom brödet är format som små kransar och alldeles fulla med sesamfrön. Ljust bröd blir så gott med sesamfrön tycker jag. Sesamfrön kan ni köpa i stora förpackningar. Kolla i hälsokosthyllan i mataffären.

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

SESAMKRANSAR (12 st)

Baka även mina goda KALLJÄSTA OSTFRALLOR

Recept

  • 50 g smör
  • 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 12-13 dl vetemjöl

Topping : mjölk och sesamfrön

Gör så här

  1. Smält smör. Häll på vatten. Värm till fingervarmt.
  2. Lös upp jästen med lite av blandningen. Arbeta in resten av blandningen och de övriga ingredienserna.
  3. Låt degen jäsa i bunken i 30 min.
  4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar.
  5. Rulla ut varje bit så de blir ca 25 cm långa. Lägg ihop dem två och två och tvinna ihop. Forma till kransar.
  6. Doppa varje krans i mjölk och sedan i sesamfrön. Låt jäsa i 30 min under bakduk på ugnsplåtar.
  7. Grädda mitt i ugnen 225° i 12-14 min.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med övriga bröd och en Lista med frallor

Degen delas i 24 bitar. För att få jämnstora degbitar är det enklast att dela den jästa degen i två delar och sedan dela dem delarna på mitten. Då har ni 4 delar. De fyra delarna delar ni sedan i 6 bitar/del.

Rulla ut varje degbit (ca 25 cm) och följ beskrivningen i kollaget och läs texten ovan.

4
21