Fläskytterfilé i gräddig svampsås
FLÄSKYTTERFILÈ I GRÄDDIG SVAMPSÅS (4-5 port)
Gör även en god FLÄSKYTTERFILÈ I GRÄDDSÅS
Steg 1, köttet
- 1 fläskytterfilé (ca 700 g)
- Olivolja
- Salt och vitpeppar
- Torkad timjan
Gör så här
- Gnid in fläskytterfilén med olivolja. Klappa med händerna fast kryddorna runt om hela filén (putsa inte köttet, jag använder inga exakta mått på kryddorna men snåla inte)
- Bryn köttet i stekpanna tills fin färg. Lyft över till en ugnsform. Sätt in i ugnen 175° tills köttet nått en innertemperatur på 70° Låt köttet vila. Gör såsen. Skiva köttet och lägg tillbaks i formen.
****************************************************************
Steg 2, såsen
- 2-3 dl champinjoner
- 3 dl creme fraiche (34%)
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk konc. kalvfond
- Soya
- Salt och vitpeppar
Gör så här
- Dela och fräs champinjoner i en klick smör. Rör ner creme fraiche och vispgrädde. Värm upp såsen. Tillsätt kalvfond. Smaka av med soya, salt och vitpeppar.
- Häll såsen över köttet. Strö över lite extra timjan. Servera med tex. hasselbackspotatis eller ris och sallad.
**************************************************************
Har du ingen termometer – gör så här:
Tillaga köttet mitt i ugnen 175° i ca 30 min.
Vira in köttet i aluminiumfolie låt vila i ca 10 min.
Om köttet ej är helt klart när du skivar upp det, sätt in det uppskurna köttet i ugnen en stund till.
Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs