Potatisbröd i långpanna

potatisbröd

POTATISBRÖD I LÅNGPANNA

Detta goda potatisbrödet har min syster bakat 😀

 

Recept

  • 3 kokta potatisar (ca 300 g)
  • 200 g smör
  • 4 dl standardmjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl brödsirap
  • 2 tsk brödkrydda
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 10 dl rågsikt
  • 8-9 dl vetemjöl

.

Gör så här:

  1. Pressa potatis med potatispress eller mosa med en gaffel.
  2. Smält smör. Tillsätt mjölk och vatten. Värm till fingervamt (37°)
  3. Lös upp jästen med lite av blandningen.
  4. Tillsätt resten av blandningen, linfrön, sirap och brödkrydda och salt.
  5. Blanda i den pressade potatisen.
  6. Arbeta sist in de tre mjölsorterna.
  7. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  8. Tryck med mjölad hand ut degen på en djup pappersklädd ugnsplåt. Skär ett rutmönster. Nagga.
  9. Låt degen jäsa på plåten under bakduk i 30 min.
  10. Grädda mitt i ugnen 225° i 20 min. Sänk sedan värmen till 200°
  11. Grädda klart brödet längst ner i ugnen i ca 25 min. Låt svalna på galler under bakduk.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..