En stor sats grötbullar

Hej vänner ♥ Idag var det dags för mig att fylla upp frysen med bröd. Det går åt mängder av bröd hemma hos oss så bröd bakar jag ofta. Två gånger detta receptet på grötbullar bakade jag idag. En sats ger ca 30 grötbullar och eftersom jag bakade två omgångar så blev det ungefär 60 bullar. Det kommer räcka ett tag och är perfekt att ha i frysen.

En sats bakas på ca 2,4 liter mjöl så det krävs en ganska stor bakmaskin för att bearbeta degen. Räcker inte maskinen till så kan ni arbeta in det sista mjölet för hand. Lycka till och just det! Jag lovar att barnen älskar dessa grötbullar med sirap i degen. Lovar!

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

GRÖTBULLAR (ca 30 st)

Dessa saftiga och goda grötbullar ska endast jäsa 1 gång

Testa även att baka GRÖTBRÖD I LÅNGPANNA

Recept

  • 5 dl vatten
  • 4 dl havregryn
  • 1 msk salt
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 paket jäst (2×50 g)
  • 1,5 dl ljus sirap
  • ca 2,4 liter vetemjöl (24 dl)

Gör så här

  1. Koka ihop vatten, havregryn och salt till en gröt (ca 3 min)
  2. Lägg i smör. Låt smälta. Rör ner mjölk.
  3. Lös upp jästen med lite av blandningen. Blanda ihop den upplösta jästen med gröten.
  4. Blanda ner sirap. Arbeta in vetemjöl (använd ca 3/4 av ett paket vetemjöl som väger 2 kg)
  5. Ta med mjölad hand upp degbitar stora som clementiner direkt ur bunken. Arbeta ut ca 30 bullar.
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk på ugnsplåtar i 45 min.
  7. Grädda långt ner i ugnen 250° i ca 10 min.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med frallor

Mina grötbullar har fått stor spridning på Instagram. Nedan länkar jag även till 5 andra recept som är populära från min Instagramsida.

  1. HAVRERUTOR I LÅNGPANNA
  2. SAFFRANSKAKA MED HAVRETOSCA
  3. MÖRDEGSKAKOR MED KOKOSKOLA
  4. PIZZASALLAD
  5. VARM SMÖRGÅSTÅRTA PÅ HÖNÖKAKA

På bilden ovan ser ni hur smöret smälter ner i den heta gröten. På bilden under häller jag i mjölk i grötblandningen. Gröten får då en perfekt temperatur (ca 37°) och brödet kommer sedan att jäsa bra.

På bilden ovan ser ni hur jag har bakat ut grötbullarna och lagt dem på ugnsplåtar. Degen kan gärna vara något kletig när ni arbetar ut bullarna. Mjöla händerna så går det lätt.

På bilden under har bullarna jäst klart. En jäsning räcker. Sedan ska bullarna gräddas.

Klappa gärna lite mjöl på grötbullarna efter gräddning. Då ser de hembakade och fina ut. Ät så många bullar ni orkar och stoppa resten i frysen. Tina dem sedan sakta i rumstemperatur. Som pålägg i våra grötbullar hade vi denna gång skinka, ost och skivat äpple. Mums!

Kanske gillar du även detta

Fler recept och följ mig i sociala medier

Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.

9
186

Räkpaj

RÄKPAJ

Gör även en god RÄKPAJ MED VITLÖKSOST

Fyllning

  • 200 g skalade räkor
  • 0,5 dl hackad dill
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost (valfri styrka)
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Pajdeg : 150 g smör, 3 dl vetemjöl och 2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Pajdeg : Arbeta ihop allt till en deg. Tryck ut i en pajform. Ställ in i kylen i 20 min. Nagga. Grädda pajskalet långt ner i ugnen 225° i 10 min.
  2. Fyllning : Fyll pajskalet med räkor och dill. Vispa ihop de övriga ingredienserna och häll det i pajskalet.
  3. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 35 min.Låt svalna lite. Servera med tex. vitlökssås Tips! Chiliflakes går att ersätta med lite finhackad chilipeppar om så önskas.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med matpajer och en Lista med fisk och skaldjur

0
29

Potatisbröd i långpanna

POTATISBRÖD I LÅNGPANNA

Detta goda potatisbrödet har min syster bakat 😀

Recept

  • 3 kokta potatisar (ca 300 g)
  • 200 g smör
  • 4 dl standardmjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl krossade linfrön
  • 1 dl brödsirap
  • 2 tsk brödkrydda
  • 2 tsk salt
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 10 dl rågsikt
  • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Pressa potatis med potatispress eller mosa med en gaffel.
  2. Smält smör. Tillsätt mjölk och vatten. Värm till fingervamt (37°) Lös upp jästen med lite av blandningen.
  3. Tillsätt resten av blandningen, linfrön, sirap, brödkrydda och salt. Blanda i den pressade potatisen. Arbeta sist in de tre mjölsorterna.
  4. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  5. Tryck med mjölad hand ut degen på en djup pappersklädd ugnsplåt. Skär ett rutmönster. Nagga.
  6. Låt degen jäsa på plåten under bakduk i 30 min.
  7. Grädda mitt i ugnen 225° i 20 min.Sänk sedan värmen till 200°
  8. Grädda klart brödet längst ner i ugnen i ca 25 min.Låt svalna på galler under bakduk.

Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor

0
37