En stor sats grötbullar
Hej vänner ♥ Idag var det dags för mig att fylla upp frysen med bröd. Det går åt mängder av bröd hemma hos oss så bröd bakar jag ofta. Två gånger detta receptet på grötbullar bakade jag idag. En sats ger ca 30 grötbullar och eftersom jag bakade två omgångar så blev det ungefär 60 bullar. Det kommer räcka ett tag och är perfekt att ha i frysen.
En sats bakas på ca 2,4 liter mjöl så det krävs en ganska stor bakmaskin för att bearbeta degen. Räcker inte maskinen till så kan ni arbeta in det sista mjölet för hand. Lycka till och just det! Jag lovar att barnen älskar dessa grötbullar med sirap i degen. Lovar!
Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept
GRÖTBULLAR (ca 30 st)
Dessa saftiga och goda grötbullar ska endast jäsa 1 gång
Testa även att baka GRÖTBRÖD I LÅNGPANNA
Recept
- 5 dl vatten
- 4 dl havregryn
- 1 msk salt
- 100 g smör
- 5 dl mjölk
- 2 paket jäst (2×50 g)
- 1,5 dl ljus sirap
- ca 2,4 liter vetemjöl (24 dl)
Gör så här
- Koka ihop vatten, havregryn och salt till en gröt (ca 3 min)
- Lägg i smör. Låt smälta. Rör ner mjölk.
- Lös upp jästen med lite av blandningen. Blanda ihop den upplösta jästen med gröten.
- Blanda ner sirap. Arbeta in vetemjöl (använd ca 3/4 av ett paket vetemjöl som väger 2 kg)
- Ta med mjölad hand upp degbitar stora som clementiner direkt ur bunken. Arbeta ut ca 30 bullar.
- Låt bullarna jäsa under bakduk på ugnsplåtar i 45 min.
- Grädda långt ner i ugnen 250° i ca 10 min.
Hitta snabbt utan bilder – Lista med frallor
Mina grötbullar har fått stor spridning på Instagram. Nedan länkar jag även till 5 andra recept som är populära från min Instagramsida.
- HAVRERUTOR I LÅNGPANNA
- SAFFRANSKAKA MED HAVRETOSCA
- MÖRDEGSKAKOR MED KOKOSKOLA
- PIZZASALLAD
- VARM SMÖRGÅSTÅRTA PÅ HÖNÖKAKA
På bilden ovan ser ni hur smöret smälter ner i den heta gröten. På bilden under häller jag i mjölk i grötblandningen. Gröten får då en perfekt temperatur (ca 37°) och brödet kommer sedan att jäsa bra.
På bilden ovan ser ni hur jag har bakat ut grötbullarna och lagt dem på ugnsplåtar. Degen kan gärna vara något kletig när ni arbetar ut bullarna. Mjöla händerna så går det lätt.
På bilden under har bullarna jäst klart. En jäsning räcker. Sedan ska bullarna gräddas.
Klappa gärna lite mjöl på grötbullarna efter gräddning. Då ser de hembakade och fina ut. Ät så många bullar ni orkar och stoppa resten i frysen. Tina dem sedan sakta i rumstemperatur. Som pålägg i våra grötbullar hade vi denna gång skinka, ost och skivat äpple. Mums!
Kanske gillar du även detta
Fler recept och följ mig i sociala medier
Det här innehållet kan inte visas på grund av dina cookie-val. Du behöver ändra dina inställningar för att se det.