Tonfisk ägg och potatis

Hej med ett middagstips ♥ Enkelt billigt och vrålgott kan jag lova att det här är. När vi äter tonfisk ägg och potatis till middag så jublar barnen högt. Nomnom.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med fisk och skaldjur

TONFISK ÄGG OCH POTATIS (ca 4 port)

Laga även min populära TONFISK I CURRYSÅS

Tonfisk i sås

  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 0,5 dl hackad gräslök
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 burkar tonfisk
  • ca 0,5 msk citronpeppar
  • Salt

Gör så här

  1. Lös upp buljongtärning i 1 dl hett vatten.
  2. Rör i vispgrädde, creme fraiche, gräslök och dill. Hetta upp. Blanda ner avrunnen tonfisk. Smaka av med citronpeppar och salt.

Servering : Kokt potatis, kokt ägg (ca 1 ägg/port) tonfisksås, sallad och tex. fröknäcke

2
19

Tekakor med kort jästid

TEKAKOR MED KORT JÄSTID (16 st)

Testa även att baka mina STORA VETEKAKOR

Recept

  • 75 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 10 dl rågsikt
  • ca 3 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Smält smör. Häll i mjölk. Värm till fingervarmt = 37°
  2. Rör ut jästen med lite av blandningen. Arbeta in resten av blandningen och övriga ingredienser. 
  3. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 10 min.
  4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Arbeta ut 16 tekakor och nagga dem med tex. en gaffel (Tips! Dela degen i 4 delar och varje del i 4 bitar = 16 st)
  5. Låt tekakorna jäsa på ugnsplåtar under bakduk i 30 min.
  6. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 8 min.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med övriga bröd

1
106

Mjuk kanelkaka

Hej vänner ♥ Barnen här hemma har frågat efter bullar ett tag. Det är ju supergott med kanelbullar men jag tycker helt ärligt att det är lite krångligt att baka bullar. Jag bakade en mjuk kanelkaka som smakar kanelbullar istället 😛 Gott!

Barnen älskade den. Denna kakan är mer kompakt än en vanlig sockerkaka och det gör att den känns lite som bullar och så kommer ju bullesmaken från kanelfyllningen så klart. Här kommer receptet :

MJUK KANELKAKA

Följ länken för fler kakor – 35 recept på mjuka kakor

Recept

100 g rumsvarmt smör

1,5 dl strösocker

4 ägg

4,5 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk

Fyllning : 0,5 dl strösocker och 2 tsk kanel

Topping : Florsocker

Gör så här

  1. Vispa ihop smör och strösocker. Vispa sakta ner ett ägg i taget.
  2. Rör ihop vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Blanda ner i smeten. Rör ner mjölk.
  3. Bred ut hälften av smeten i en smord och bröad springform Ø ca 24 cm.
  4. Rör ihop strösocker och kanel till en fyllning. Fördela ut fyllningen över smeten i formen.
  5. Fördela ut den sista smeten över fyllningen.
  6. Grädda mitt i ugnen 175° i 30-35 min (kolla med provsticka att kakan är torr) Låt svalna. Toppa kanelkakan med florsocker innan servering.

En sockerkaka med bullesmak

Hitta snabbt utan bilder – Lista med mjuka kakor

På bilden ovan ser ni när jag fördelat ut hälften av smeten i den smorda och bröade formen. Sedan har jag täckt smeten med kanelfyllning och håller försiktigt på att fördela ut den sista smeten överst.Sedan ska kanelkakan gräddas.

Om ni vill så kan ni toppa smeten med pärlsocker innan gräddning, det gör kakan ännu ”bulligare” och då behövs inget florsocker på toppen. Lycka till ♥

0
31