Långpannebröd med kruskakli

brod-kruskakli
Gokväll med ett nytt supergott långpannebröd 😀 Kruskakli tog jag både i brödet och på brödet. Så gott blev det så hoppas att ni blir sugna på att testa. Smidigt att baka bröd i långpanna och brödet går jättebra att frysa in om ni vill göra det. Dela brödet i rutor och frys in dem när de svalnat. Tina sedan sakta i rumstemperatur. Här kommer receptet :

havregryn långpanna

LÅNGPANNEBRÖD MED KRUSKAKLI

Baka även TREKANTIGA GRÖTBULLAR

 

Recept

 • 8 dl vatten
 • 4 dl havregryn
 • 1,5 dl kruskakli
 • 3 tsk salt
 • 50 g smör
 • 50 g jäst
 • 1 msk strösocker
 • ca 10 dl vetemjöl

Topping : Vatten och kruskakli

 

Gör så här:

 1. Koka ihop vatten, havregryn, kruskakli och salt till en gröt (rör ofta) Blanda ner smör och låt det smälta. Låt svalna till fingervarmt (37°) Det tar ca 15 min.
 2. Lös upp jästen med lite gröt. Rör ner resten av gröten och strösocker. Arbeta in vetemjöl. Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min.
 3. Tryck ut degen i en smord eller pappersklädd djup ugnsplåt 30×40 cm.
 4. Skär ett rutmönster (valfritt antal rutor) Pensla med vatten. Strö på kruskakli. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
 5. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min.

grötbröd
Här ser ni hur smöret smälter ner i den varma gröten. Nu ska blandningen svalna till fingervarmt. Känn med lillfingret, gröten ska vara fingervarm, alltså inte varm och inte kall utan ljummen och ha samma temperatur som fingret. Är ni osäkra så använd en termometer som ska visa 37°. Rör lite då och då så svalnar gröten snabbare.

brödrutor långpanna
Brödet är penslat med vatten och så har jag strött på kruskakli. Sedan ska det jäsa 30 min på plåten och därefter hoppa in i ugnen. Smidigt!

långpannebröd

Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..