Långpannebröd med kruskakli
Gokväll med ett nytt supergott långpannebröd 😀 Kruskakli tog jag både i brödet och på brödet. Så gott blev det så hoppas att ni blir sugna på att testa.
Smidigt att baka bröd i långpanna och brödet går jättebra att frysa in om ni vill göra det. Dela brödet i rutor och frys in dem när de svalnat. Tina sedan sakta i rumstemperatur. Här kommer receptet :
Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept
LÅNGPANNEBRÖD MED KRUSKAKLI
Recept
- 8 dl vatten
- 4 dl havregryn
- 1,5 dl kruskakli
- 3 tsk salt
- 50 g smör
- 50 g jäst
- 1 msk strösocker
- ca 10 dl vetemjöl
Topping : Vatten och kruskakli
Gör så här
- Koka ihop vatten, havregryn, kruskakli och salt till en gröt (rör ofta) Blanda ner smör och låt det smälta. Låt svalna till fingervarmt (37°) Det tar ca 15 min.
- Lös upp jästen med lite gröt. Rör ner resten av gröten och strösocker. Arbeta in vetemjöl. Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min.
- Tryck ut degen i en smord eller pappersklädd djup ugnsplåt 30×40 cm.
- Skär ett rutmönster (valfritt antal rutor) Pensla med vatten. Strö på kruskakli. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
- Grädda mitt i ugnen 225° i ca 25 min.
Att baka bröd i långpanna är smidigt
Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor
Här ser ni hur smöret smälter ner i den varma gröten. Nu ska blandningen svalna till fingervarmt. Känn med lillfingret, gröten ska vara fingervarm, alltså inte varm och inte kall utan ljummen och ha samma temperatur som fingret.
Är ni osäkra så använd en termometer som ska visa 37°. Rör lite då och då så svalnar gröten snabbare.
Brödet är penslat med vatten och så har jag strött på kruskakli. Sedan ska det jäsa 30 min på plåten och därefter hoppa in i ugnen. Smidigt!