Potatisfrallor

laga mat på rester
Hej. Här kommer ett till brödrecept 😀 Igår åt vi bland annat potatis till middag och då blev det några potatisar över. Klicka på rosa länken om ni vill få receptet på våran middag. Vad gör man när det blir kokt potatis över? Man slänger inte. Nej, man bakar bröd. Så det gjorde jag.

Brödet blev så fluffigt och saftigt och verkligen gott med potatis i degen så när ni testar detta är jag säker på att ni kommer bli supernöjda. Jag stoppar in receptet i EDITHS BÄSTA. Så här blev receptet när jag skrev ihop det. Det kommer här. Varsågoda!

potatisfrallor

POTATISFRALLOR (11 st)

Testa även att baka mina goda LINGONBULLAR

 

Recept

  • ca 300 g kokt potatis
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja
  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 6-7 dl vetemjöl

Topping : Mjölk och vetemjöl

 

Gör så här:

  1. Mosa den kokta potatisen (använd tex. gaffel eller potatispress)
  2. Värm mjölk och rapsolja till fingervarmt (37°)
  3. Lös upp jästen med lite av blandningen. Tillsätt resten av blandningen, salt och strösocker.
  4. Arbeta in kokt potatis och vetemjöl tills degen vid bearbetning släpper bunkens kanter.
  5. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  6. Arbeta ut 11 st bullar. Lägg dem på en ugnsplåt. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  7. Pensla bullarna med mjölk. Strö på lite vetemjöl. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 12 min.

 

Här kommer fler bilder fotade under arbetets gång.

potatis i bröd
Jag mosade min kokta potatis med en gaffel. Det funkade jättebra. Vill ni så kan ni istället pressa potatisen med en potatispress.

potatisbröd
11 st potatisfrallor fick jag ut på min deg. Bilden ovan är tagen före den sista jäsningen och bilden nedan fotade jag efter den sista jäsningen.

baka bröd själv

saftigaste brödet
Här är potatisbrödet gräddat och klart. Det är utan tvekan ett av de godaste bröden jag bakat, så saftiga och goda frallor blev det. Har ni barn där hemma som gärna äter korvbröd som macka? De barnen kommer att äta upp hela denna satsen med potatisfrallor om ingen stoppar dem, brödet är mycket likt korvbröd. Fluffigt, mjukt och gott. Lycka till alla brödbakare ♥

potatisbullar

ediths bästa bröd

bröd potatis

SLÄNG INTE PRICKIGA BANANER – Använd dem!

recept banan
Har ni också så här pickiga och fula bananer hemma? Precis som med den kokta potatisen så säger jag släng inte. Skiva bananen och frys in skivorna för att sedan använda till smoothie eller så bakar ni något gott. Nedan lägger jag in länkar till 3 goda bakverk med banan och håller tummarna för att ni hittar något ni vill testa.

3 länkar till recept med banan

 

Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..