Potatisfrallor

Hej vänner ♥ Jag är så glad för idag ska jag ge er ett jättebra brödrecept 😀 Igår åt vi bland annat potatis till middag och då blev det några potatisar över. Klicka på rosa länken om ni vill få receptet på våran middag.

Vad gör man när det blir kokt potatis över? Man slänger inte. Nej, man bakar bröd. Brödet blev så fluffigt och saftigt och verkligen gott med potatis i degen så när ni testar detta är jag säker på att ni kommer bli supernöjda.

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

POTATISFRALLOR (11 st)

Baka även goda LINGONBULLAR

Recept

  • ca 300 g kokt potatis
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 dl rapsolja
  • 25 g jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 6-7 dl vetemjöl

Topping : Mjölk och vetemjöl

Gör så här

  1. Mosa den kokta potatisen (använd tex. gaffel eller potatispress)
  2. Värm mjölk och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen med lite av blandningen. Tillsätt resten av blandningen, salt och strösocker.
  3. Arbeta in kokt potatis och vetemjöl tills degen vid bearbetning släpper bunkens kanter.
  4. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  5. Arbeta ut 11 st bullar. Lägg dem på en ugnsplåt. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  6. Pensla bullarna med mjölk. Strö på lite vetemjöl. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 12 min.

Baka världsgoda potatisfrallor

Hitta snabbt utan bilder – Lista med frallor och en Lista med soppor, potatis & grönsaker

Jag mosade min kokta potatis med en gaffel. Det funkade jättebra. Vill ni så kan ni istället pressa potatisen med en potatispress.

11 st potatisfrallor fick jag ut på min deg. Bilden ovan är tagen före den sista jäsningen och bilden nedan fotade jag efter den sista jäsningen.

Här är potatisbrödet gräddat och klart. Det är utan tvekan ett av de godaste bröden jag bakat, så saftiga och goda frallor blev det.

Har ni barn där hemma som gärna äter korvbröd som macka? De barnen kommer att äta upp hela denna satsen med potatisfrallor om ingen stoppar dem, brödet är mycket likt korvbröd. Fluffigt, mjukt och gott. Lycka till ♥

SLÄNG INTE PRICKIGA BANANER – Använd dem!

Har ni också så här pickiga och fula bananer hemma? Precis som med den kokta potatisen så säger jag släng inte. Skiva bananen och frys in skivorna för att sedan använda till smoothie eller så bakar ni något gott.

Nedan lägger jag in länkar till 3 goda bakverk med banan och håller tummarna för att ni hittar något ni vill testa.

3 länkar till recept med banan

6
116

Kalljästa vallmofrallor

Hej vänner ♥ Här kommer ett tips på enkla kalljästa frukostbullar som är så goda! Degen arbetar ni ihop på kvällen och även bullarna bakar ni ut på kvällen.

På morgonen penslar ni bullarna med ägg och strör på vallmofrön. Jag tycker det är fint att blanda båda vita och blå vallmofrön. Ni tar det som ni gillar bäst. Sesamfrön funkar också bra. Här kommer receptet :

KALLJÄSTA VALLMOFRALLOR (8 st)

Testa även att baka mina SCONES SOM TEKAKOR

Recept

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 50 g rumsvarmt smör (tärnat)
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • ca 7 dl vetemjöl

Topping : Ägg och vallmofrön

Gör så här

På kvällen

  1. Lös upp jästen i den kalla mjölken.
  2. Arbeta in de övriga ingredienserna.
  3. Forma degen till 8 bullar.
  4. Lägg bullarna på ugnsplåt. Täck med plastfolie. Förvara i kylen över natten.

På morgonen

  1. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på vallmofrön.
  2. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 15 min.

Hitta utan bilder – Lista med bakpulverbröd och kalljäst

Bilderna ovan har jag fotat på kvällen. 8 bullar har jag arbetat ut och lagt på en ugnsplåt och sedan har jag täckt plåten med plastfolie.

Bullarna jäser sakta i kylskåpet under natten, jag använder mig inte av någon exakt tid till jäsningen utan jag gör degen på kvällen när jag hinner och gräddar bullarna på morgonen när jag vaknar.

Här ser ni hur fina bullarna blir när de är gräddade och klara. Med detta brödet på frukostbordet lovar jag er en bra start på dagen. Lycka till!

0
34

Kladdkaka med hallon

Hej vänner ♥ Här kommer en kladdig och god kladdkaka med hallon i smeten. Den lovar jag att ni kommer tycker om.

Särskilt om ni är ute efter en riktigt kladdig kladdkaka för den här är rejält kladdig. Hallonen gör kladdkakan extra god och fin.

KLADDKAKA MED HALLONHär hittar du fler kladdkakor – 30 recept på kladdkaka

Recept

  • 125 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 msk kakao
  • ca 2 dl frysta hallon

Gör så här

  1. Smält smör. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör ner vetemjöl, vaniljsocker och kakao. Rör sist ner det smälta smöret.
  2. Bred ut smeten i smord springform Ø ca 24 cm. Strö över frysta hallon.
  3. Grädda mitt i ugnen 150° i 30 min. Låt stelna i kylen (gärna under natten) Servera med tex. vispad grädde.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kladdkakor och en Lista med bär och rabarber

Här har jag gjort klart kladdkakssmeten och tagit fram hallon från frysen. Ungefär 2 dl hallon använde jag, det är inte jättenoga men på ett ungefär 2 dl kan ni ta.

Hallon behöver inte tina innan gräddning så det är bara att fördela ut dem över smeten när den ligger i formen. Och så skjuts in i ugnen. Låt sedan kladdkakan bli kylskåpskall, då blir den perfekt 😀 Pudra gärna över florsocker innan servering. Lycka till!

1
23