Brytbröd

brytbröd
Hej kompisar! Dags för ett nytt brödrecept att få komma in här på bloggen. Ett brytbröd är det som jag vill tipsa er om. Jag tycker att det är jättekul att baka brytbröd det känns ungefär lika spännande att plocka ut ur ugnen som känslan jag får när jag skivar upp en tigerkaka. Det är så kul att se hur det blev.

Vill man kan man lägga ihop brytbrödet efter ett mönster tex. som en blomma men oftast lägger jag ut bullarna och så får det bli som det blir. Inget är rätt eller fel, det blir trevligt hur man än gör bara man lägger bullarna tätt. Här kommer receptet

bryt bröd

BRYTBRÖD (1 st)

Testa även att baka ett BRYTBRÖD MED FULLKORN

 

Recept

 • 5 dl vatten
 • 0,5 dl rapsolja
 • 50 g jäst
 • 2 tsk salt
 • 1 msk strösocker
 • 3 dl havregryn
 • ca 10 dl vetemjöl

Topping : ägg och sesamfrön

 

Gör så här:

 1. Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°)
 2. Lös upp jästen med lite av blandningen. Arbeta in resten av blandningen och de övriga ingredienserna.
 3. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
 4. Rulla till ca 20 bullar. Använd ögonmått eller väg degen och dela vikten med 20 så får ni fram vad varje bulle ska väga.
 5. Lägg bullarna tätt på en ugnsplåt. Låt jäsa under bakduk.
 6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen 225° i ca 20 min.

hur gör man brytbröd
Här ser ni hur tätt jag lägger bullarna. De är i storleken som ett clementin. Precis intill varandra ska bullarna ligga så att de i ugnen bakas ihop till ett stort bröd. Lite extra lyxigt känns det att lägga fram ett stort brytbröd på buffén eller frukostbordet tycker jag. Testa 😀
brytbrödet

buffebrödet

Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

LOADING..