Tekakor med kruskakli och morötter

morotsbröd
Hejsan! Alltså tjofs tjofs sa det så var brödet jag bakade igår slut. Det är kul att barnen äter med god aptit men jag hade ju tänkt frysa in lite också. Inte en enda smula fanns kvar så jag fick helt enkelt dra igång ett nytt brödbak idag.

Tur att vi har köksfönstret i skugga under förmiddagen annars hade det varit lite för varmt att stå inne och baka bröd. Fördelen med värmen är ju att degen jäser väldigt bra. Ställ degen på en varm, dragfri och solig plats så växer den så det knakar under jäsningen. Jag bakade samma bröd idag som igår men rev jag ner ett par morötter i degen idag. Så här gjorde jag:

bröd med morot

TEKAKOR MED KRUSKAKLI OCH MORÖTTER (ca 20 st)

Baka även TEKAKOR MED GROVT RÅGMJÖL

 

Recept

 • 2 morötter
 • 6 dl vatten
 • 3 dl havregryn
 • 1 dl kruskakli
 • 50 g jäst
 • 100 g rumsvarmt smör
 • 2 tsk salt
 • 2 msk strösocker
 • ca 12 dl vetemjöl

Topping : vatten och kruskakli

 

Gör så här:

 1. Skala och finriv morötter (2 morötter = ca 3 dl riven morot)
 2. Koka vatten, havregryn och kruskakli till en gröt. Låt sedan svalna till fingervarmt (37°)
 3. Lös upp jästen med lite gröt. Tillsätt resten av gröten, smör delat i bitar och övriga de ingredienserna.
 4. Arbeta degen med maskin i 5 min. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
 5. Rulla ut 20 bullar. Platta ut till tekakor. Nagga. Låt jäsa på ugnsplåtar under bakduk i 30 min.
 6. Pensla tekakorna med vatten och strö på kruskakli.
 7. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 10 min.

morotsbröd
2 morötter rev jag ner i degen och det blir ungefär 3 dl fint riven morot, mängden morot är inte jättenoga men på ett ungefär 3 dl kan ni använda, det blir lagom.

bröd med kruskakli

tekakor morötter

Om ni gillar mina recept – Följ mig även i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..