Köttgryta med fläskytterfilé eller fläskfilé

KÖTTGRYTA (ca 8 port)

Testa mina 15 MATRÄTTER TILL TALLRIKEN

Recept

  • ca 1 kg fläskytterfilé eller fläskfilé
  • Salt och vitpeppar
  • 200 g champinjoner
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 röda paprikor
  • 1 squash (kallas även zucchini)
  • 2 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk konc. kalvfond
  • 0,5 dl tomatpuré

Gör så här

  1. Putsa och skiva fläskytterfilé eller fläskfilé. Bryn köttet i smör. Salta och peppra. Lägg över i en stor gryta.
  2. Putsa och dela champinjoner i kvartar. Smörstek dem mjuka tillsammans med pressad vitlök. Lägg över i grytan.
  3. Strimla paprika. Skiva squash och dela skivorna i halvor. Fräs paprika och squash snabbt i smör. Lägg över i grytan.
  4. Vispa ihop alla de övriga ingredienserna i stekpannan. Koka upp. Sila sedan ner såsen i grytan. Tillsätt ev. lite soya i såsen för fin färg. Låt köttgrytan småputtra en stund. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servering : Ris, köttgryta och sallad. Perfekt som matlåda

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

0
11

Ägg och smörkräm

ÄGG OCH SMÖRKRÄM – Ett topprecept 😀

Lagom mängd smörkräm till en rund tårta Ø ca 24 cm.

Recept

  • 3 äggulor
  • 75 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Koka ihop alla ingredienser under omrörning. Låt svalna så krämen tjocknar.
  2. När krämen tjocknat kan den användas som tex. täcke på en tårta eller som topping på cupcakes

Tips! Krämen blir bäst att göra dagen innan den ska användas och sedan få stå i kylen under natten. Tårtan på bilden innehåller ett lager mosad banan blandad med vispad grädde och ett lager hallon med vispad grädde.

DENNA SOCKERKAKANpassar bra som tårtbotten

0
13

Squashbröd

Hej vänner ♥ Idag har jag bakat tekakor igen, Oscar var den förste som fick smaka. Det är roligt att baka tekakor så det bakar jag ofta och så är det ju så gott.

Jag brukar använda mycket smör i degen, då blir brödet saftigt. Denna gången gjorde jag en variant med squash och wow säger jag bara. Så gott med squashbröd så det här receptet måste få finnas med här på bloggen. Här kommer det:

SQUASHBRÖD – TEKAKOR MED SQUASH (18-20 st)

Baka även mina populära POTATISFRALLOR

Recept

  • 1 squash (ca 3 dl fint riven)
  • 5 dl vatten
  • 3 dl havregryn
  • 50 g jäst
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • ca 12 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Finriv squash och krama ur vätskan.
  2. Koka ihop vatten och havregryn till en gröt. Låt svalna till fingervarmt (37°)
  3. Lös upp jästen med lite gröt. Tillsätt resten av gröten, smör delat i bitar, salt, strösocker och riven squash
  4. Arbeta in vetemjöl tills degen precis blivit klibbfri. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  5. Rulla med mjölad hand ut 18-20 bullar. Platta ut bullarna till tekakor. Nagga. Låt jäsa på ugnsplåtar under bakduk i 30 min.
  6. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 10 min.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med övriga bröd och en Lista med frallor

Här håller Oscar en grön och fin squash som vi ska riva fint på rivjärnet. Innan vi tillsätter den i degen så kramar vi ur lite vätska. Att vi tar bort en del av vätskan beror på att degen kan bli lös och väldigt kladdig om all vätska är kvar. Använd händerna eller en sil så går det smidigt. Squash kallas även för zucchini

Man kan ana att det är squash i tekakorna när man ser de gröna bitarna, det ser trevligt ut tycker jag. Först rullar jag ut runda bullar och sedan formar jag dem till tekakor och sedan gräddas de mitt i ugnen 250° i 10 min.

Lycka till! KRAM

6
42