ANNONS

2 stora potatisbröd

/

bästa bakbloggen
Hej alla, nu ses vi igen ♥ Jag har tagit fram ett nytt recept på potatisbröd som jag blev så nöjd med. Vi måste alla minska matsvinnet för det går ju bara inte för sig att vi släpar hem mat från affären, tillagar den och sedan slänger en stor del av maten rakt ner i soporna. I värsta fall hinner maten inte ens tillagas innan den blir sopor.

Att baka potatisbröd är ett av många sätt att ta hand om mat som blir över. Med potatis i brödet får man en konsistens på brödet som är omöjligt att få på något annat sätt, det blir väldigt bra helt enkelt. Prova att baka potatisbröd så förstår ni precis vad jag menar. Här kommer mitt nya recept :

matsmart bröd

POTATISBRÖD (2 st)

Baka även mina goda POTATISFRALLOR

Recept

 • 2 kokta potatisar (ca 200 g)
 • 25 g smör
 • 2,5 dl vatten
 • 25 g jäst
 • 1 tsk strösocker
 • 1,5 tsk salt
 • 6-7 dl vetemjöl

Gör så här:

 1. Mosa kokt potatis med en gaffel (eller använd en potatispress)
 2. Smält smör. Häll på vatten. Låt bli fingervarmt (37°) Lös upp jästen i blandningen.
 3. Tillsätt strösocker, salt, och pressad potatis. Arbeta in vetemjöl. Jäs degen i bunken under bakduk i 30 min.
 4. Tag med mjölad hand upp hälften av degen direkt ur bunken. Lägg degen på en bakplåt och forma till en stor brödkaka Ø ca 20 cm. Upprepa med degen som är kvar i bunken.
 5. Nagga bröden. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
 6. Grädda mitt i ugnen 275° i ca 7 min.

Nedan ser ni beskrivande bilder

potatisbröd
Här ser ni hur jag mosar sönder den kokta potatisen med en gaffel, sedan är det bara att arbeta ihop degen snabbt och lätt och låta den jäsa i bunken under bakduk i 30 min.

matsvinnet
Den jästa degen formas till 2 stora potatisbröd och ska sedan jäsa i 30 min till. Därefter gräddas brödet i en het ugn till det är genomgräddat och fått fin färg. Låt det svalna och skär upp i portionsbitar.

potatis bröd
Brödet blir luftigt och påminner om korvbröd i konsistensen. Mycket gott, det är särskilt populärt hos barnen. LYCKA TILL ♥

Har ni prickiga bananer hemma så hittar ni 3 stycken BANANTIPS HÄR. Den rosa texten är alltid en länk.

luftigt bröd
Jag måste ju berätta för er att jag har testat mitt lilla kruskakli-tips i tacofärs också idag. Det gick finfint även där. Ingen märkte något, alla var extra mätta och glada efter tacomiddagen.

Tycker ni att jag är en hemsk mamma som smyger ner kruskakli i färsen utan att tala om något så skulle jag vilja påstå att köpta köttbullar är tusen gånger värre att ge barnen. Där är det läskigheter, inte är de goda heller.

nyttig mat

Glöm inte att följa Madame Edith i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

0
4

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00