Ångkoka broccoli i sil

Hej med ett tips. Jag ångkokar grönsaker genom att använda en sil och en kastrull. I botten av kastrullen häller jag några centimeter vatten sedan lägger jag grönsaker i silen, oftast är det broccoli som jag ångkokar. Det går bra med andra grönsaker med.

Silen placerar jag hängande på kanten av kastrullen och sedan lägger jag på ett lock. Locket som tillhör kastrullen använder jag. När vattnet kokar stiger ångan och ångkokar grönsakerna. Vattnet som är kvar i kastrullen gör jag sås på.

Självklart använder jag även broccolistammen när jag ångkokar broccoli. Den ska man inte slänga.

Tillaga broccolistam så här:Skala stammen. Skär eventuellt bort den allra sista biten som kan vara lite träig (ca 1 cm) Skiva stammen. Ångkoka skivorna ihop med broccolibuketterna.

Tips! Man kan även tillsätta skivad eller tärnad broccolistam i gratänger, mixa ner i soppa eller skiva tunt och använda i sallader. Det är även gott att råriva stammen och blanda med rivna rotfrukter i råkostsallad eller använda i coleslaw.

Och riktigt gott blir det med broccolistam i min populära broccolipaj. Både broccolistam och buketter går bra att frysa, man kan förvälla broccoli innan frysning men det går att hoppa över det om man vill göra det lite smidigare.

Hitta utan bilder – Lista med soppor, potatis & grönsaker

0
12

Pasta carbonara

PASTA CARBONARA (4 port)

Laga även goda RAGGMUNKAR och FLÄSKPANNKAKA

Recept

  • 4 portioner kokt spaghetti (ca 300 g okokt)
  • 2 paket bacon (140 g/st)
  • 2 ägg
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 100 g riven parmesanost
  • Salt och svartpeppar
  • Vitlökspulver

Gör så här

  1. Klipp bacon i bitar. Knaperstek.
  2. Vispa ihop ägg, vispgrädde och parmesanost
  3. Smaka av blandningen med salt, svartpeppar och vitlökspulver.
  4. Blanda kokt spaghetti med bacon. Rör ihop med äggsmeten.

Toppa gärna pasta carbonara med tex. parmesanost, svartpeppar, persilja och en rå äggula. Vitlökspulver går att byta ut mot valfri mängd färsk pressad vitlök

0
16

Fläskytterfilé i grönpepparsås

Hej med ett nytt middagstips 😀 Idag gjorde jag en smidig middag med fläskytterfilé som tillagas i ugnen i ungefär 1 timme, det blir så mört och gott kött när det får ligga länge i ugnen och gotta sig i en krämig och god sås.

Den goda såsen som jag gjorde till köttet smaksatte jag med vitlök och grönpeppar och alltså muuums säger jag bara. Så jättegod blev grönpepparsåsen tillsammans med fläskytterfilén så det här måste ni testa. Här kommer receptet :

FLÄSKYTTERFILÉ I GRÖNPEPPARSÅS (4-5 port)

Laga även FLÄSKYTTERFILÈ I SVAMPSÅS

Recept

  • 1 fläskytterfilé (ca 1 kg)
  • Salt och vitpeppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl creme fraiche (34%)
  • 1 msk hel grönpeppar (mortlas)
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • Soya

Gör så här

  1. Putsa och skiva fläskytterfilén i tjocka skivor (ca 2 cm) Salta och peppra. Lägg i ugnsform.
  2. Vispa ihop övriga ingredienser till en sås. Smaka av med salt och vitpeppar. Soya tills fin färg. Häll såsen över köttet (strö ut några hela grönpepparkorn överst om så önskas)
  3. Tillaga mitt i ugnen 175° tills fläskytterfilén är helt klar, 50–60 min.

Servera fläskytterfilén med den krämiga och goda grönpepparsåsen tillsammans med tex. ångkokt broccoli, sallad, fröknäcke och jasminris. Eller klyftpotatis 😛

Hitta snabbt utan bilder – Lista med kött och köttfärs

Här ser ni grönpeppar som ska mortlas så att alla smakerna kommer fram. Som jag tipsade om ovan så kan ni ta några extra grönpepparkorn och strö ut överst innan ni stoppar in gratängformen i ugnen. Det ser trevligt ut med några hela korn i såsen.

Köttet behöver inte stekas innan det läggs i formen. Putsa och skiva köttet och häll såsen över. Väldigt smidigt och lättlagat.

Plötsligt stack Oscar ner en gaffel i min fina risboll och så var det färdigfotat för denna gången. KRAM

0
20