Persiljejärpar i gräddsås
PERSILJEJÄRPAR I GRÄDDSÅS (5 port)
Hitta utan bilder – Lista med kött och köttfärs
Köttfärs
1 ägg
1 dl havregryn
1,5 dl mjölk
0,5 msk salt
2 krm vitpeppar
3 msk mixad gul lök
2 msk potatismjöl
800 g köttfärs
Fyllning : 100 g smör och 1 dl hackad persilja
Sås : 2 dl vatten, 3 dl vispgrädde, salt, vitpeppar, koncentrerad kalvbuljong och soya
Gör så här
- Köttfärs : Rör ihop ägg, havregryn, mjölk, salt, vitpeppar och lök. Låt svälla i 10 min. Arbeta sedan in köttfärs och potatismjöl.
- Fyllning : Mosa ihop smör och hackad persilja.
- Forma köttfärssmeten till 15 bollar stora som ett clementin. Platta i handflatan ut bollarna och lägg på en klick persiljesmör. Nyp ihop till järpar.
- Stek järparna i smör tills fin yta. Lyft sedan ur järparna ur stekpannan. Häll ev. bort lite stekfett och ta bort stekklumpar.
- Sås : Vispa ut stekpannan med vatten och vispgrädde. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och kalvbuljong (ca 1 msk) Tillsätt soya tills fin färg. Koka upp såsen. Önskas tjockare sås : tillsätt maizena redning
- Lägg i järparna i såsen. Låt såsen småputtra tills järparna är klara. Strö över lite extra persilja om så önskas.
Servering : Tex. kokt potatis eller potatismos, järpar med gräddsås. Kokta morötter och broccoli.