Frallor med rapsolja och kruskakli

goda mackor
Hej! Idag plockade jag fram min påse med kruskakli från skafferiet. Jag bakade bröd och tyckte att det skulle vara trevligt att arbeta in lite kruskakli i degen. Väldigt gott blev det, frallorna blev så goda och helt perfekt yta blev det på dem.

Jag bakade med rapsolja för det var det matfettet som jag hade hemma. Ibland bakar jag bröd med smör och ibland bakar jag bröd med matolja och även margarin använder jag ibland. Det är knappt att jag vågar skriva det men jag tycker att margarin är helt okej att använda när man bakar bröd. Många tycker ju inte det. Här kommer receptet på mina frallor :

stor bakblogg

FRALLOR MED KRUSKAKLI (16-18 st)

Baka även mina mycket goda LINGONBULLAR

 

Recept

  • 5 dl vatten
  • 1 dl rapsolja
  • 50 g jäst
  • 1 msk ljus sirap
  • 3 tsk salt
  • 1,5 dl kruskakli
  • 13-14 dl vetemjöl

Topping : Ägg och vallmofrön

 

Gör så här:

  1. Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen med lite av blandningen.
  2. Arbeta in resten av blandningen, sirap, salt, kruskakli och vetemjöl (när degen vid bearbetning släpper bunkens kanter är mjölmängden lagom)
  3. Låt degen jäsa i degbunken under bakduk i 30 min
  4. Tag upp lite deg direkt ur bunken och forma till en fralla (gör frallan ungefär lika stor som ett clementin) Upprepa tills degen är slut. Det blir 16-18 st frallor
  5. Låt frallorna jäsa på ugnsplåt under bakduk i 30 min.
  6. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö på vallomofrön. Grädda mitt i ugnen 225° i 10-12 min. Låt svalna på galler utan bakduk.

vallmofrö

bröd matolja

Frallorna blev extra festliga fyllda med (köpt) skagenröra och rullade ostskivor. Mmmm… En riktig kalasmacka 😛

brödrecept

Glöm inte att följa Madame Edith i sociala medier

Facebook HÄR och Instagram HÄR (@madameedithblogg)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..