ANNONS

Lussebullar

/

saffransrecept
Hej alla mina vänner. Kul att ses ♥ Har ni hunnit med något julbak inför lucia än?

Jag har för första gången i hela mitt liv bakat lussebullar idag. De blev så saftiga och goda.

Jag har använt vetedeg med saffran och bakat med det många gånger förr men inte traditionella lussebullar som jag gjorde idag. Förra året bakade jag runda saffransbullar med russin de går lite snabbare att baka men vill ni ha det klassiska utseendet på saffransbrödet så lägg lite tid på att göra det istället.

Vill ni även ha pepparkakor till lussefikat är detta mina 2 tips: skurna pepparkakor och mjuk pepparkaka

bästa receptet lussebullar

LUSSEBULLARLUSSEKATTERSAFFRANSBRÖD (30 st)

Baka även DUMLEMUFFINS MED SAFFRAN

Recept

  • 2 påsar saffran (0,5 g/st)
  • 175 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 14-15 dl vetemjöl

Topping : Ägg och russin

Gör så här:

  1. Kavla på saffranspåsarna. Använd en kavel eller ett glas.
  2. Smält smör. Rör ner saffran och mjölk. Värm till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i lite av blandningen.
  3. Tillsätt resten av blandningen och övriga ingredienser. Arbeta degen med maskin i 5 min. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 40 min.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig. Väg degen. Dela vikten med 30 så vet du hur mycket varje degbit ska väga.
  5. Gör ”korvar” av degbitarna och rulla ihop till lussekatter. Lägg dem på en ugnsplåt. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Tryck i russin. Grädda mitt i ugnen 225° i 7-8 min

Nedan ser ni beskrivnade bilder

knep saffran
För att få ut mer smak av saffran brukar jag kavla på saffranspåsen med ett glas eller en kavel.

saffransbröd
I kastrullen är det smör, mjölk och saffran som jag har värmt till fingervarmt. Till höger i kollaget ser ni lussebullarna innan den sista jäsningen.

lussekatter
Nu har lussebullarna jäst klart.

Jag har penslat dem och tryckt ner 2 russin i varje lussebulle och nu är de redo för att hoppa in några minuter i ugnen.

Det luktar jul i hela huset när man bakar med saffran i degen. Så mysigt.

lussebullar bästa

Följ oss gärna på FACEBOOK

Följ oss gärna på INSTAGRAM

0
4

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00