Krutonger med vitlök och persilja

Hej vänner ♥ Idag gjorde jag goda krutonger 😛 Jag hade brödskalkar liggandes i frysen. Man tar det bröd man har hemma, ljust bröd, tex. formbröd blir väldigt gott men det funkar bra med ett mörkare bröd också.

Bröd som legat och blivit torrt i skafferiet är perfekt, brödskalkar som ingen vill äta är perfekt, frysskadat bröd är perfekt. Halva priset bröd i matbutiken är perfekt. Ja ta det ni har helt enkelt, så här enkelt gör ni :

KRUTONGER MED VITLÖK OCH PERSILJA

Testa även att göra goda PESTOSNURROR

Recept

  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 7 brödskivor

Gör så här

  1. Häll hackad persilja, rapsolja och salt i en bunke. Pressa ner 1 stor eller 2 små vitlöksklyftor. Blanda.
  2. Skär brödskivorna i tärningar.
  3. Blanda ner brödtärningarna i bunken och vänd runt i vitlöksoljan. Sprid ut tärningarna på en ugnsplåt.
  4. Tillaga tills krutongerna är gyllene mitt i ugnen 175° i 10-15 min.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med övriga bröd och en Lista med fyllda och smaksatta bröd

Bröd skivas i tärningar, ni kan tärna brödet även om det är fryst. Det har ingen betydelse för tillagningen om brödet varit fryst, det tinar snabbt när ni skurit det. Hackad persilja från frysdisken använder jag, det är smidigt.

Behåll kanten på brödet. Är krutongerna skurna i ojämna bitar så kan ni kolla till dem lite när de är i ugnen och plocka bort de mindre bitarna när de ser färdiga ut. Ställ sedan in plåten i ugnen igen och låt även de större bli klara. Man kan öppna ugnsluckan flera gånger under tillagningen och kolla så att krutongerna får önskad färg.

Krutonger passar superbra till sallader och soppor. Som snacks också för er som är sugna på det. KRAM

0
15

Scones med rågflingor

Hej kompisar ♥ På morgonen idag tog jag fram två paket naturell yoghurt ur kylen, de kändes tomma. Med en brödkniv skar jag sönder paketen i två delar och skrapade ur det som satt kvar inne i kartongerna. 2 dl yoghurt fick jag ut.

Vilket slöseri, ni kan ju tänka er hur mycket fullt ätbar yoghurt som hamnar i soporna om man räknar ihop alla hushålls yoghurtpaket. Inte klokt.

Och man ska inte behöva skära sönder paketen med en kniv heller, nä bättre förpackningar måste tas fram snarast tycker jag. Hur som helst så bakade jag scones av den yoghurten som jag skrapade fram ur kartongerna. Extra mättande scones med rågflingor i degen. Man står sig lika länge på dem som man gör på en tallrik gröt, en bra frukost med andra ord.

SCONES MED RÅGFLINGOR (2 kakor = 8 portionsbitar)

Baka även min systers RÅGLIMPA MED BIKARBONAT

Recept

  • 50 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl rågflingor
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 dl naturell yoghurt eller filmjölk

Gör så här

  1. Arbeta med fingertopparna ihop smöret med allt utom yoghurt till en smulig deg.
  2. Blanda sedan ihop yoghurt med degsmulorna.
  3. Dela degen i 2 delar. Forma varje del till en rund brödkaka Ø ca 14 cm (använd mjölad hand)
  4. Skär ett kryss i brödkakorna. Nagga. Grädda mitt i ugnen 250° i ca 10 min.

Hitta utan bilder – Lista med bakpulverbröd och kalljäst

Till vänster i kollaget har jag lagt alla ingredienser utom yoghurt i en bunke. Med fingertopparna mosar jag ihop allt till en smulig och grynig massa.

Allra sist arbetar jag in yoghurt, först rör jag runt med en sked och sedan med händerna så jag kan trycka ihop allt till en deg. Fingrarna blir kladdiga men det går enkelt att tvätta bort.

Pizzaskärare funkar bra att skära brödkakorna med. Jag använder pizzaskärare till mycket. Bröd, kakor och pizza så klart 😛

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

Lycka till alla ni som vill testa mitt recept på scones med rågflingor. Jag påminner igen om att ni gärna får klicka på hjärtat under de recept som ni gillar, det är så roligt tycker jag.

Ett stort tack till er som tar er tid till att göra det. KRAM

5
50

Släta bullar toppade med socker

SLÄTA BULLAR (15 st)

Baka även goda MJUKA KANELRUTOR

Recept

  • 75 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 0,5-1 msk kardemummakärnor
  • 1 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 1 ägg
  • ca 8 dl vetemjöl

Topping : Smör och strösocker

Gör så här

  1. Krossa kardemummakärnor med mortel (mängd kardemumma efter tycke, jag älskar kardemumma och mortlade nästan en hel matsked kardemummakärnor)
  2. Smält smör. Tillsätt mjölk. Värm till fingervarmt (37°) Lös upp jästen med blandningen. Arbeta in kardemumma och de övriga ingredienserna.
  3. Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 min.
  4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Arbeta ut 12 bullar. Låt jäsa på ugnsplåt under bakduk i 30 min.
  5. Grädda mitt i ugnen 250° i 7-8 min. Låt bullarna svalna.
  6. Innan servering: Smält en rejäl klick smör. Doppa bullarna i smält smör och vänd dem sedan i strösocker. Ät och njut!

Barnen älskar dessa bullar

Hitta utan bilder – Lista med vetebröd & bullekakor

Oscar kom springande när jag skulle fota bullarna. Alltså jag tror aldrig att han kommer börja på förskola. Han ÄLSKAR att vara hemma med mig och baka och fota.

Mycket socker toppade vi våra bullar med. Vill ni frysa några av bullarna så går det jättebra, frys då in dem utan att toppa med socker. Att doppa i smör och socker gör ni alldeles precis innan servering, antingen på nybakade bullar eller på upptinade bullar som varit frysta.

Melwins kommentar: Mamma, hur lång tid tog det att baka bullarna, är det jobbigt att baka dem en gång till idag? Det blev inte en till sats bullar idag men det var ett bra betyg med den kommentaren tycker jag. KRAM

0
28