Färskaka med timjan och vitost
Hej, vad det blåser idag. Har ni också kraftig vind hos er? Här gäller det verkligen att hålla i hatten om man går ut. Regnar och snöar gör det också, på en och samma gång.
Tack alla ni som hjälpte mig med tips om klänningen igår. Jag kommer att använda klänningen på bilden och tillsätter en lång svart kofta. Hoppas att det blir bra.
Idag gjorde jag och Oscar en färskaka till lunch, så smidigt. Rör ihop köttfärs med kryddor, blanda i vitost och tryck ut köttfärssmeten i en smord gratängform. Pensla på lite soya för fin färg och så in i ugnen. I slutet av tillagningen lägger jag på tomater och ost för det tycker jag är fint och gott. Här kommer receptet :
FÄRSKAKA MED TIMJAN OCH VITOST (5-6 bitar)
Testa även att göra min GODASTE TACOPAJ
Recept
- 0,5 dl havregryn
- 1 dl vatten
- 1 msk pressad citron
- 3 msk mixad gul lök
- 0,5 msk salt
- 1 msk potatismjöl
- 2 tsk torkad timjan
- 2 krm vitpeppar
- 600 g köttfärs
- 150 g vitost
Pensling : Soya
Topping : Tomat och ost
Gör så här
- Rör ihop allt utom köttfärs och vitost. Låt blandningen svälla i 10 min. Blanda sedan ner köttfärs och grovt smulad vitost.
- Tryck ut färsen i en smord ugnsform ca 20×15 cm. Pensla med soya. Ställ in mitt i ugnen 200° i 20 min. Tag sedan ut formen och höj ugnen till 225°
- Täck färskakan med valfri mängd tomat och hyvlad eller riven ost. Tillaga klart i ugnen 225° i ca 20 min. Vi köpte färdig potatisgratäng och åt till färskakan denna gången. Och sallad. Mums!
Hitta utan bilder – Lista med kött och köttfärs
Här blandar jag ner grovt smulad vitost i köttfärssmeten. Exempel på vitost finns att se i DETTA RECEPTET. Det ser ut som fetaost men vitost gillar jag mer så därför väljer jag att använda det.
I slutet av tillagningen toppade vi med små tomater delade på mitten, har ni stora tomater så kan ni använda det. Skiva och lägg på så många tomatskivor ni önskar och täck med ost. Och så in i ugnen en stund igen så osten får fin färg.
Tips! Vill ni göra egen potatisgratäng så finns recept på det HÄR. Lycka till och smaklig måltid alla som testar att göra denna goda färskakan 😛 KRAM