Färskaka med timjan och vitost

Hej, vad det blåser idag. Har ni också kraftig vind hos er? Här gäller det verkligen att hålla i hatten om man går ut. Regnar och snöar gör det också, på en och samma gång.

Tack alla ni som hjälpte mig med tips om klänningen igår. Jag kommer att använda klänningen på bilden och tillsätter en lång svart kofta. Hoppas att det blir bra.

Idag gjorde jag och Oscar en färskaka till lunch, så smidigt. Rör ihop köttfärs med kryddor, blanda i vitost och tryck ut köttfärssmeten i en smord gratängform. Pensla på lite soya för fin färg och så in i ugnen. I slutet av tillagningen lägger jag på tomater och ost för det tycker jag är fint och gott. Här kommer receptet :

FÄRSKAKA MED TIMJAN OCH VITOST (5-6 bitar)

Testa även att göra min GODASTE TACOPAJ

Recept

  • 0,5 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 1 msk pressad citron
  • 3 msk mixad gul lök
  • 0,5 msk salt
  • 1 msk potatismjöl
  • 2 tsk torkad timjan
  • 2 krm vitpeppar
  • 600 g köttfärs
  • 150 g vitost

Pensling : Soya

Topping : Tomat och ost

Gör så här

  1. Rör ihop allt utom köttfärs och vitost. Låt blandningen svälla i 10 min. Blanda sedan ner köttfärs och grovt smulad vitost.
  2. Tryck ut färsen i en smord ugnsform ca 20×15 cm. Pensla med soya. Ställ in mitt i ugnen 200° i 20 min. Tag sedan ut formen och höj ugnen till 225°
  3. Täck färskakan med valfri mängd tomat och hyvlad eller riven ost. Tillaga klart i ugnen 225° i ca 20 min. Vi köpte färdig potatisgratäng och åt till färskakan denna gången. Och sallad. Mums!

Hitta utan bilder – Lista med kött och köttfärs

Här blandar jag ner grovt smulad vitost i köttfärssmeten. Exempel på vitost finns att se i DETTA RECEPTET. Det ser ut som fetaost men vitost gillar jag mer så därför väljer jag att använda det.

I slutet av tillagningen toppade vi med små tomater delade på mitten, har ni stora tomater så kan ni använda det. Skiva och lägg på så många tomatskivor ni önskar och täck med ost. Och så in i ugnen en stund igen så osten får fin färg.

Tips! Vill ni göra egen potatisgratäng så finns recept på det HÄR. Lycka till och smaklig måltid alla som testar att göra denna goda färskakan 😛 KRAM

0
11

a6 med godaste fikat

Hej med några bilder på en ”halleluja så god” kladdkaka som jag, Tilde och Fanny fikade igår när vi var i stan. Ja den var så god så jag knappt kan beskriva, ni hittar den på a6 i Jönköping, det är bara att sätta igång och leta… LEDTRÅD: en trappa upp!

Fanny ville inte vara med på bild, hon tycker att jag är värdelös på att ta kort på henne. På mig själv vattnades det i munnen när jag såg kladdkakan, så mycket att det sipprade ut ur mungiporna. Det var ju inte lätt att ta en bra bild på mig heller då.

Tilde var gullig och ställde upp på en bild med kommentaren: Du har väl inte så många läsare ändå. Har jag sagt att jag älskar mina tonåringar 😀 Hahaha

Kolla här så smaskig kladdkaka. Marshmallows och karamelliserad mjölk kom jag och tjejerna fram till att det var i den.

Popcornet på toppen hann bli uppätet innan jag fotade bilden. Mmmm… det kommer inte dröja länge innan vi sitter på samma café och äter samma kladdkaka igen.

Mina kladdkakor som jag har bakat HITTAR NI HÄR

Denna veckan ska jag gå på begravning. Det känns mycket tungt, det är min pappas bror, alltså mina kusiners pappa som vi ska ta farväl av. Jag köpte en klänning igår i detta mönstret som jag tänkte ha på begravningen, vad säger ni? Kan man ha mönstrade kläder på en begravning, eller ska jag tänka om och använda något helsvart istället?

Tack och lov är jag inte van att gå på begravningar, snälla hjälp mig. Vad tänker ni? Funkar denna klänningen, eller inte?

Fin dag från mig till er alla!

4
11

Krutonger med vitlök och persilja

Hej vänner ♥ Idag gjorde jag goda krutonger 😛 Jag hade brödskalkar liggandes i frysen. Man tar det bröd man har hemma, ljust bröd, tex. formbröd blir väldigt gott men det funkar bra med ett mörkare bröd också.

Bröd som legat och blivit torrt i skafferiet är perfekt, brödskalkar som ingen vill äta är perfekt, frysskadat bröd är perfekt. Halva priset bröd i matbutiken är perfekt. Ja ta det ni har helt enkelt, så här enkelt gör ni :

KRUTONGER MED VITLÖK OCH PERSILJA

Testa även att göra goda PESTOSNURROR

Recept

  • 0,5 dl hackad persilja
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • ca 7 brödskivor

Gör så här

  1. Häll hackad persilja, rapsolja och salt i en bunke. Pressa ner 1 stor eller 2 små vitlöksklyftor. Blanda.
  2. Skär brödskivorna i tärningar.
  3. Blanda ner brödtärningarna i bunken och vänd runt i vitlöksoljan. Sprid ut tärningarna på en ugnsplåt.
  4. Tillaga tills krutongerna är gyllene mitt i ugnen 175° i 10-15 min.

Hitta snabbt utan bilder – Lista med övriga bröd och en Lista med fyllda och smaksatta bröd

Bröd skivas i tärningar, ni kan tärna brödet även om det är fryst. Det har ingen betydelse för tillagningen om brödet varit fryst, det tinar snabbt när ni skurit det. Hackad persilja från frysdisken använder jag, det är smidigt.

Behåll kanten på brödet. Är krutongerna skurna i ojämna bitar så kan ni kolla till dem lite när de är i ugnen och plocka bort de mindre bitarna när de ser färdiga ut. Ställ sedan in plåten i ugnen igen och låt även de större bli klara. Man kan öppna ugnsluckan flera gånger under tillagningen och kolla så att krutongerna får önskad färg.

Krutonger passar superbra till sallader och soppor. Som snacks också för er som är sugna på det. KRAM

0
15