Vitlöksbröd med oregano

Hoppla hejsan vad glad jag är. Det känns alltid extra roligt att ge er ett recept som jag känner mig alldeles särskilt nöjd över. Så känns det nu, jag är så nöjd med detta vitlöksbrödet som jag bakade igår. Ett riktigt gott långpannebröd.

En jäsning, toppa degen med vitlöksolja. På med smulad oregano och riven ost och så in i ugnen. Klart.

Fluffigt och saftigt vitlöksbröd med alldeles lagom mycket vitlökssmak. Jag har bara vitlök på toppen av brödet. Jag använde 5 vitlöksklyftor, det tyckte jag blev lagom. Hur mycket vitlökssmak ni vill ha avgör ni själva, ju fler vitlöksklyftor ni pressar ner i oljan desto mer vitlökssmak 😛

VITLÖKSBRÖD – Lättbakat på långpanna (1 jäsning)

Baka även mitt goda OSTBRÖD I SPRINGFORM

Recept

 • 5 dl vatten
 • 3/4 dl rapsolja
 • 25 g jäst
 • 1 tsk strösocker
 • 2 tsk salt
 • ca 12 dl vetemjöl

Topping : 3/4 dl rapsolja, ca 5 vitlöksklyftor, 1,5 msk torkad oregano och 200 g riven ost

Gör så här

 1. Börja med att röra ihop rapsolja och pressade vitlöksklyftor (läs ovan där det står topping) Ställ sedan vitlöksoljan åt sidan.
 2. Värm vatten och rapsolja till fingervarmt (37°) Lös upp jästen i lite av blandningen. Tillsätt resten av blandningen, socker och salt.
 3. Arbeta in vetemjöl tills degen vid bearbetning släpper bunkens kanter.
 4. Tryck med mjölad hand ut degen på en smord eller pappersklädd ugnsplåt 30×40 cm. Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.
 5. Fördela ut vitlöksolja på den jästa degen. Strö på smulad oregano. Toppa med riven ost.
 6. Grädda vitlöksbrödet mitt i ugnen 250° i 15-17 min.

Ett vitlöksbröd som man vill äta varje dag

Hitta utan bilder – Lista med långpannebröd och limpor och en Lista med fyllda och smaksatta bröd

Innan jag börjar baka brödet så rör jag ihop vitlöksoljan. Vitlöksoljan får sedan stå och gotta sig i en skål medan degen arbetas ihop och jäser på plåten, då kommer vitlökssmaken i oljan fram ordentligt.

Följ länken för fler recept på bröd – 50 brödrecept

Direkt efter jag arbetet ihop degen så trycker jag med mjölad hand ut den på en oljad ugnsplåt. När degen har jäst i 1 timme smetar jag ut vitlöksolja med handen. Vill ni inte bli kladdiga så kan ni använda en brödpensel istället. Smula torkad oregano över oljan och toppa med riven ost. Klart för gräddning.

Låt det nygräddade brödet svalna. Skär sedan uppdet med en vass brödkniv. Skär i den form som ni gillar bäst, tex. rutor eller rutor delade i trekanter.

Perfekt bröd på buffé och till grillat. Supergott även som tillbehör till soppa. Jag har hunnit testa att frysa brödet och det var lika gott som nybakat även när det varit fryst. Detta är ett topprecept och jag kunde inte varit mer nöjd än jag känner mig nu. Ni måste testa!

0
25

Melwin

Hej från Melwin och mig. Hoppas att allt är bra med er. Barnen njuter för fullt av sitt påsklov och de har det riktigt härligt och skönt. Melwin är min äldsta pojk (av tre pojkar) för några veckor sedan fyllde han 12 år.

Idag har det varit mycket godisätande precis som igår. Godis kan man äta hela påskhelgen, det hör påsken till.

Som tillbehör till middagen idag testade jag fram ett buffébröd som jag blev galet nöjd med. Jag bakade det i långpanna. Det blev så fluffigt och fint. Och suuupergott! Så fort jag hinner ska jag redigera bilderna och skriva in receptet här på bloggen så att ni också kan testa att baka det. Ha en fin kväll. Snart ses vi igen.

Nu finns receptet på BRÖDET HÄR

2
13

Påskafton

Hej mitt i natten. Påskafton avslutade vi med världens godaste påskmat hemma hos min mamma och pappa. Så trevligt hade vi.

Allt var så gott!

Laxen, alltså hur god? Världsgod var den. Under alla grönsaker låg det en stor laxsida täckt med handskalade räkor. Detta skulle jag kunna äta varje dag. Lax är något av det godaste jag vet. Mina laxrecept HITTAR NI HÄR Kika gärna in där.

Ja jösses så gott det var. Alla åt med god aptit av allt som bjöds. Senare på kvällen fick vi kaffe och två sorters tårta och så glass. Bortskämda blev vi.

Barnen fick påskägg. Här har Oscar plockat fram något spännande ur sitt påskägg och Ludwig har precis börjat klura på hur han ska öppna sitt ägg.

Min syster och hennes familj var också med under kvällen. Veronica, Anton och deras 3:åriga kille Elton. Oscar älskar att leka med Elton.

Tada, nu har Oscar provat det han hittade i ägget. Ett påskfint diadem, så glad blev han för det.

Det var mycket godis i påskäggen. Alla barnen fick en tandborste, det kan vara bra att ha efter en godisfest.

Ludwig har fått upp sitt påskägg, Morfar hjälpte honom att få bort bandet. Godis som smattrar på tungan var populärt.

Oscar ville bjuda Morfar på en påskhare gjord av choklad. Elton kom och visade sitt påskägg och ville titta vad Oscar hade fått. Båda två var väldigt nöjda och glada över alla godsaker.

Nu säger jag kram och godnatt och hoppas att ni också haft en fin påskafton.

0
12